Nižu se nepravilnosti koje je DRI otkrila u Pazaru

PU "Mladost", Kulturni centar i Narodna biblioteka "Dositej Obradović" u Novom Pazaru u 2016. nepravilno su obračunavali koeficijente za obračun zarada

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 18.01.2018.

12:43

Nižu se nepravilnosti koje je DRI otkrila u Pazaru
Foto: Thinkstock

Zbog toga je rukovodstvu i delu radnika tih ustanova nezakonito isplaćeno blizu dva miliona dinara, utvrdila je Državna revizorska institucija (DRI).

U izveštaju državnog revizora, u koji je radio Sto plus imao uvid, navedeno je da zaposleni u vrtićima "Mladost" nisu imali jedinstvenu osnovicu za obračun plata, a da je jedan deo njih imao nezakonito uvećan koeficijent zbog čega im je isplaćeno 884.000 dinara više nego što zakon dozvoljava.

Ista situacija je zabeležena i u Kulturnom centru gde su direktor, njegov zamenik i odredjen broj zaposlenih imali veće zarade nego što je zakonom propisano, pa je zbog toga nenamenski potrošeno 791.000 dinara.

Biblioteka "Dositej Obradović" nezakonito je potrošila 277.000 dinara zbog neosnovano uvećanih koeficijenata za obračun plate direktoru i pojedinim radnicima.

Državni revizor utvrdio je i da su PU "Mladost" i Kulturni centar radnicima isplaćivali naknadu za dolazak i odlazak sa posla i za dane kada nisu radili ili su bili na odmoru, što je suprotno zakonu.

U te dve ustanove otkrivene su i nepravilnosti prilikom sprovodjenja javnih nabavki.

Tako je PU "Mladost" nezakonito potrošila više od 3,5 miliona dinara za nabavku električne energije i sanitarne preglede jer nije raspisala tender za izbor najpovoljnijih ponudjača.

Kulturni centar je nezakonito platio 1,6 miliona dinara za poslove renoviranja i uredjenja zgrade jer je izvodjače radova izabrao bez objavljivanja javne nabavke, a kasnije sa njima nije zaključio ni ugovore.

Za zamenu vrata i prozora plaćeno je 542.000 dinara kompaniji "Demirović", za rekonstrukciju fasade 445.000 firmi "Delić gradnja", za ugradnju mermernih ploča na stepeništu 476.000 "Plavom kamenu", a "Graditelju" 194.000 za zamenu olučne konstrukcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: