Ni uplatnica, ni kanti: Izvršitelj penziju napola

Žitelji sela Vlaški Do, koje pripada Smederevskoj Palanci, šokirani su rešenjima sudskih izvršitelja kojima se stavljaju obustave na primanja zbog duga za smeće

Srbija

Izvor: B92

Petak, 12.01.2018.

12:44

Ni uplatnica, ni kanti: Izvršitelj penziju napola
Foto: Thinkstock

Jedan od njih dobio je rešenje kojim mu se zbog duga za smeće od 70.000 dinara u periodu od 2012. do 2017. stavlja obustava od 4.000 dinara na poljoprivrednu penziju, koja iznosi svega 9.000 dinara. A u domaćinstvu je jedini sa bilo kakvim primanjima, jer sin i snaha nisu zaposleni.

Da apsurd bude veći, za obavezu plaćanja iznošenja smeća nikada nisu saznali, nijedna uplatnica nikada im nije stigla, kao ni kanta za đubre.

Kažu da su bukvalno u čudu šta ih je snašlo i da ne mogu da veruju kakav je to javašluk.

Svih 60 uplatnica stiglo im je tek sada, zajedno sa rešenjima sudskih izvršitelja, uz objašnjenje da su već dva puta pokušali da ih obaveste. To što im je odjednom stigla obaveza plaćanja za pet godina kažu im da vide sa poštom, pošto su oni “izgubili uplatnice”.

Iako ne žive u centru sela i do njih nema asfaltiranog puta, do sada su im svi računi za telefon i struju, kao i penzije, uredno stizali, pa im ovo objašnjenje nije jasno.

Kada su ga od nadležnih zatražili, dobili su odgovor da je opština još 2010. godine donela odluku da i stanovnici sela plaćaju iznošenje smeća i da nije bitno to što nemaju kante i što im niko ne iznosi smeće i da moraju da plate.

U opštini Smederevska Palanka za B92 kažu da su u toj lokalnoj samoupravi nasledili katastrofalan ugovor sa kompanijom PVV, kojoj je data koncesija na 25 godina za posao iznošenja smeća.
Foto: Thinkstock
Kako nam je kazao predsednik Privremenog organa opštine Nikola Vučen, svi Palančani su svedoci toga da oni taj posao ne rade kako treba, da nema dovoljno kontejnera i kanti i da se nikada ne zna kada će proći i pokupiti smeće.

Posledica toga je da đubre danima stoji u kantama i kontejnerima, a bilo je perioda kada je grad bukvalno bio zatrpan smećem nedeljama. Leti se zbog toga širi nesnosan smrad.

“Mi po školi godišnje plaćamo million dinara za iznošenje smeća, a ispred škola nema kontejnera. To je sramota. Po učeniku to dođe 30 dinara”, navodi Vučen i optužuje prethodnu vlast DS za taj štetan ugovor.

Na pitanje zbog čega se godinama toleriše takvo ponašanje, Vučen kaže da je SNS na vlasti u opštini tek godinu dana, da su svesni problema i da je to pitanje sada došlo na dnevni red. Kaže da bi sledeće nedelje trebalo da bude održan sastanak sa predstavnicima PVV-a i da će u lokalnoj samoupravi insistirati da se problem reši makar i raskidom ugovora.

Pomoći za oštećene meštane Vlaškog Dola i za rešenje njihovih problema u opštini nema, pa će morati da se za njega bore sami. Ali to će ih koštati, i para i živaca.

Meštani kažu da su prošle godine već tužili trojicu stanovnika sela. Jedan je za troškove advokatu platio 400 evra, ali je oslobođen plaćanja duga, a drugi je rekao da ima sopstvenu rupu i da spaljuje smeće. Kažnjen je sa 20.000 dinara za ugrožavanje životne sredine, ali je oslobođen duga.

Za žalbu advokatu sada traže i 15.000 dinara, a kako odvojiti toliko kada je penzija 9.000?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: