"Hitno prodaja Telekoma, završiće na subvencijama"

Predsednik UO Mona hotel menadžment Tomislav Momirović kaže da će povećanjem neoporezovanog dela zarade ušteda biti oko 300 dinara po radniku.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 11.01.2018.

12:17

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

“To je malo, 300 dinara po radniku manje poreza mesečno: Možda je to malo, našoj firmi koja ima 800 zaposlenih možda će i da se oseti, ali je to prvi put da imamo neko poresko smanjenje. Fokus politike je uvek nekakva jeftina demagogija građanima da će vlada nešto da da, vlada ne treba ništa da da”, izjavio je Momirović za Al Džaziru.

Ocenio je da povećanje neoporezvivog dela prva revolucionarna promena u susret privredi, a u kompniji koju vodi biće iskorišćena za investicije.

“Zašta da iskoristimo tih 300 dinara nego da uložimo da bi zaradili više, privrednici razmišljaju isto, hoće još više da ulože da zarade da bi imali još veće zarade, i ovde i u svetu?”, kazao je on.

Smatra, takođe, da je dobar trenutak da se privreda dodatno rastereti, a prvi korak bi trebalo da bude smanjenje poreza na dodatu vrednost sa 20 odsto na 18 procenata.

Momirović je kazao da je put kojim ide zemlja dobar, ali da ako želimo agresivniji rast, veće zapošljavanje i veće plate, moramo da pokažemo dodatnu hrabrost i neke ekonomske poteze povučemo agresivnije.

Na pitanje da li će rast plata u javnom sektoru pratiti i rast zarada zaposlenih u firmama kojima rukovodi on i njegova porodica, Momirović je kazao: “Mi u našoj firmi nismo smanjivali plate, nije nam padalo na pamet. Zašto? Kad bih sutra došao i smanjio plate 20 odsto, 50 odsto ljudi bi mi otišlo sutradan”.

“Kod nas su plate već veće nego u javnom sektoru. Ima disbalansa koji su neverovatni da bagerista u Lazarevcu ima veću platu od neurohirurga u centru Beograda. Ko može da uđe u takvo takmičenje? Treba napraviti iskorake u tom smislu, vlada ima toliko svojih biznisa i to koči ekonomiju ove zemlje već decenijama, to mora da se reši”, smatra Momirović.

On je rekao da je situacija sa državnim preduzećima sada već smešna.

“Ne može partijski da se upravlja preduzećima, ne može vlada da vodi biznis”, kazao je on I odgovorio odrično na pitanje da li bi prihvatio da kao dobar menadžer vodi neko državno preduzeća.

“To nije okvir u kojem možete da se bavite biznisom, to je kao da obučem ronilačko odelo i da igram košarku. Nemoguće je u tim okolnostima. Zato se došlo do toga da je Galenika, koja je najbolji biznis, na subvencijama, Dunav osiguranje do pre neku godinu na subvencijama, PKB na subvencijama. Uveren sam ako se Telekom ne privatizuje hitno, za nekoliko godina će biti firma koja će biti na subvencijama”, kaže Momirović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

120 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: