A da se kladimo na krah bitkoina?!

Sasvim nova i sasvim drugačija zlatna groznica od svih do sada, obeležila je 2017. godinu. Moderno zlato zove se bitkoin i kopa se kompjuterskim procesorima.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 09.01.2018.

18:51

A da se kladimo na krah bitkoina?!
(Foto: Thinkstock)

Bitkoin jeste nastao još 2010. ali je 2017. godina njegove potpune afirmacije.

Nemojte kupovati, to je prevara tvrdila je čuvena banka Morgan Stenli čitave 2017. I nije jedina.

"To je savremena verzija Dafine i Jezde. Posle skoka uslediće pad. Ništa neće vredeti“, kaže i Dušan Uzelac sa portala Kamatica.

Ali, kako da brokeri i bankari odole? Bitkoin je postao roba kojoj toliko raste vrednost da ga je nemoguće ignorisati. Početkom 2017. elektronski novčić vredeo je 700, u maju 2 000 dolara, pre dve nedelje čak 19 hiljada u Seulu, da bi za jedan dan pao na 12 hiljada.

"Recimo ko je 2010. kupio bitkoine za 200 evra danas ima – samo malo da izračunam...27 X ....x 15 400.... Dakle na današnji dan ima 540 miliona evra....Pola milijarde“, kaže Aleksandar Matanović, udruženje za bitkoin.

Šta je u stvari bitkoin? Matematički algoritam koji nastane kada ga reše kompjuterski procesori. Napravio ga je tajnoviti Satoši Nakamoto, što je pseudonim za tvorca ili grupu tvoraca.

"Ovo je jedan mali rudnik, ogledni. Za takav rudnik potrebno je oko 25.30.000 evra, samo za opremu...“, kaže Milan Crnković, bitkoin rudar

I koliko ste izrudarili?

"Vraća se to, period otplate je od 8-10 meseci“.

U decembru, njujorška berza je kapitulirala. Pristala je da ograničenio dozvoli trgovinu bitkoinima. A ko je u pravu banka sa početka priče koja upozorava da se Satoši Nakamoto može pojaviti i postati moćniji od američkih federalnih rezervi ili su u pravu svi oni koji su ušli u zlatnu groznicu? Pa, možete uložiti i na pad bitkoina! Ili je to još rizičnije?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: