Antić otkrio: Aneks s Rusima donosi nam 3 stvari

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da Aneksu ugovora o isporukama gasa Srbiji omogućava tri stvari.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 22.12.2017.

11:50

Antić otkrio: Aneks s Rusima donosi nam 3 stvari
Foto: Tanjug/AP/Yuri Kochetkov

Potpisani ugovor, objasnio je Antić, omogućava dodatne količine gase, dodatne tačke isporuke, pri čemu je kljucna tačka isporuke na srpsko-mađarskoj granici i elemenat ugovora koji omogućava da Srbija može da prodaje dodatne količine gasa.

Govoreći o gasnoj interkonekciji sa Bugarskom, projektu za koji je EU odobrila 49,5 miliona evra, Antić kaže da je to projekat o kome se dosta dugo govori i da je vlada u tome napravila progres.

"Mi smo sada u finalnoj fazi završetka "papiroloških stvari", dozvole, pribavljanja zemljišta i stručnih stvari očekujem da ćemo se u 2018-oj približiti početku izgradnje. Puno toga planiramo sa ciljem da Srbija kada je gas u pitanju postane energetski bezbedna zemlja", kaže Antić.

Budući da EU, MMF i Svetska banka zahtevaju da se zaštite najugroženiji pri plaćanju računa za struju, Antić kaže da se pokušava balansirati u okviru cena i mogućnosti građana.

"Jedno od tih rešenja je Uredba o energetski zaštićenom kupcu i pomoć koju mi iz budžeta dajemo za porodice koje objektivno najteže žive", kaže Antić i dodaje da je ponosan na to što vlada pomaže svakog meseca 73.000 porodice.

U 2016-oj i 2017-oj budžet za to je znosio oko milijardu i 50 miliona, kaže Antić i dodaje da je toliko planirano i za 2018.

"Radimo analize sa Svetskom baknom koje će nam reći da li je potrebno menjati taj okvir i da li je potrebno dodati još neke ugrožene kategorije, ako kažu da jeste, mi ćemo to obezbediti", rekao je resorni ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: