"Tražićemo reviziju, papir za svaki uloženi RSD"

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić kaže da će Srbija insistirati da se obavi revizija "nelegalne" privatizacije imovine Srbije na Kosovu.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 18.12.2017.

14:00

Foto: Tanjug, arhiva

"Podsetiću da je preko 900 fabrika čiji je vlasnik država Srbija oteto u procesu pljačkaške privatizacije na KiM, a da Srbi na Kosovu ili država Srbija nisu dobili ijedan jedini dinar", rekao je Đurić novinarima u pauzi okruglog stola o "unutrašnjem dijalogu" o Kosovu u Palati Srbija.

On je ocenio da je privatizacija imovine Srbije "protivna domaćim i međunarodnim propisima i međunarodnim rezolucijama na kojima se temelji međunarodno prisustvo na Kosovu".

Đurić je rekao da je njegova Kancelarija napravila bazu podataka sve državne, društvene imovine, zadružne i ostalih tipova imovine.

"Imamo papir za svaki dinar koji smo kao država ulagali u proteklim decenijama. Ceneći to da je u međunarodnoj zajednici princip vlasništva ima neku težinu mi ćemo na tome insistirati", kazao je Đurić.

On je kazao da je uveren da nema uspešnog rešavanja "srpskog nacionalnog pitanja" bez daljeg rada na unapređenju ekonomije Srbije.

"Ono što je unapređeno do sada od naše ekonomije već sada se reflektuje na našem snažnijem kapacitetu da se bavimo pitanjem Kosova i Metohije. Što više naša ekonomija i naša umreženost u globalne privredne tokove bude veća i što bude više jačala to će biti veći i naš politički kapacitet da pomognemo našem narodu na KiM, da omogućimo da ekonomski ciklusi u našoj južnoj pokrajini daju rezultate u vidu radnih mesta i uslova za opstanak našeg naroda", kazao je Đurić.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković ocenio je da se visok nivo izlaganja svih učesnika mogao čuti na današnjem okruglom stolu ja kojim su dekani i profesori ekonomskih fakulteta, instituta i strukovnih udruženja.

"Mislim da su se svi složili da moramo insistirati na pitanju imovine Srbije, pravnih i fizičkih lica koja je oteta i uzurpirana kojom ne upravlja onaj ko je njen pravni titular. Druga stvar s kojom se ubedljiva većina današnje rasprave složili a je da moramo da nastavimo da razvijamo ekonomske odnose i da ekonomski odnosi, njihov razvoj i bolja pozicija Beograda u tim ekonomskim odnosima... stvaraju veći kredibilitet u okvirima širim od same Srbije, da u rešavanju kosovsko- metohijskog problema učestvujemo sa više uticaja nego što je to bilo do sada", ocenio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: