Padaju barijere između Srbije i BiH

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da je od 13 barijera u trgovini Srbije i Bosne i Hercegovine otklonjeno sedam.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 17.12.2017.

12:51

Padaju barijere između Srbije i BiH
Foto: Thinkstock

da će dve biti otklonjenje do kraja januara 2018. godine, kao i da ostaju još četiri barijere koje treba rešiti.

Ljajić je sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem potpisao Protokol o uklanjanju necarinskih barijera u trgovini, u Palati Srbija, što je bio i jedan od zaključaka sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa članovima Predsedništva BiH u septembru ove godine u Sarajevu.

Ljanjić je naveo da se od preostale četiri barijere jedna odnosi na izvozu piva iz Srbije u BiH, druga se tiče graničnih prelaza Kotroman - Vardište i Ljubovija - Bratunac, treća se odnosi na preferencijalni tretman u javnim nabavkama i četvrta na privremeni uvoz određenih motornih vozila.

Ljajić je kazao da sve te barijere nisu klasične barijere koje jedna zemlja uvodi prema drugoj, već se radi o neusklađenosti propisa i različitim tumačenjima propisa ili neprimenjivanju protokola koji su već potpisani.

"Nama je interese da imamo veći slobodan protok ljudi roba i kapital", rekao je Ljajić i dodao da je robna razmena sa BiH ove godine za 200 miliona evra veća nego u prvih 10 meseci prošle godine.

Ljajić je kazao da su dogovoreni sastanci jednom u tri meseca, a na njima će se razmatrati da li postoje nove prepreke i pronalaziti mehanizmi za njihovo otklanjanje.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da je Srbija drugi najvažniji spoljno-trgovinski partner BiH, pored Nemačke, dodajući da iduće godine očekuje rast trgovinske razmene dve zemlje od 14-15 odsto.

"Mislim da smo učinili značajan korak kako bi unapredili naše trgovinske i ekonomske veze, i kako bi olakšali trgovinu privredama jedne i druge zemlje", rekao je Šarović.

Šarović je ukazao da je uklanjanje barijera stalan zahtev privreda dve zemlje, navodeći da je najvažnije uspostaviti mehanizme za barijere koje će se pojavljivati u budućnosti.

"Ovaj put smo otklonili barijere koje su možda najviše smetale ekonomijama dve zemlje, a to je pitanje izvoza mleka i mlečnih proizvoda iz jedne u drugu zemlju, izvoza pilećeg mesa, voća, povrća, malina, kao i izvoza proizvoda od čelika, i druge barijere na koje su privrednici ukazivali, kao što je pitanje trgovine sa vodom, sokovima", rekao je Šarović.

Dodao je da će uštede ukidanjem barijera osetiti privrede obe zemlje, koje su snažno opredeljene za unapređenje ekonomskih i trgovinskih odnosa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: