Visok nagib smeta vozačima

Most preko reke Raške u naselju Jalija završen je na vreme. Preduzeće za puteve "Novi Pazar put" je ispoštovalo rok i most je trebalo da bude upotrebi.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 09.12.2017.

14:56

Visok nagib smeta vozačima
(Foto: Thinkstock)

Kad je posao završen, ispostavilo se da mora na "korekciju". Lokalna samouprava je, upravo, raspisala tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije "za uklapanje konstrukcije sa pristupnim saobraćajnicama sa obe strane reke".

Ovo je neophodno da se uradi, jer je stepen nagiba mosta visok, pa su vozači automobila imali problema prilikom uključenja na ulicu.

Inače, tehnički prijem ovog objekta još nije izvršen. Na samom mostu neće biti korekcija, ali će se raditi na saobraćajnicama sa njegove obe strane. Ovaj most je ovogodišnji infrastrukturni objekat i povezuje centar grada sa magistralnim putem Raška-Novi Pazar-Ribariće i poslovnom zonom u tom delu grada. Kamen temeljac za ovaj most postavljen je krajem novembra 2015. godine, a položili su ga potpredsednici Vlade Srbije Rasim Ljajić i Zorana Mihajlović.

Most je trebalo da bude završen do 1. maja 2016. godine, ali su radovi bili brzo obustavljeni po nalogu nadležne republičke inspekcije, jer projekat, koji je predala gradska uprava, nije bio u skladu sa zaključkom o vodnim uslovima. Novi problemi nastali su prošle godine u maju, kada su ovo područje zahvatile poplave. Vodena bujica je odnela deo konstrukcije i gradilište je od tada pa sve do početka avgusta ove godine bilo napušteno. U novom usaglašenom projektu Republička direkcija za vode zahtevala je da se most podigne više "kako bi ispod mogla da protiče veća količina vode i time se spreči ponovno rušenje". To je urađeno, ali je urađena i revizija rečnog korita, jer su se sada, uporedo, radili i rekonstrukcija rečnog korita i nadogradnja koja treba da spreči izlivanje u slučaju porasta vodostaja. Odgovarajuća rešenja pronašli su stručnjaci Instituta "Jaroslav Černi" i JP "Putevi Srbije".

Radovi na izgradnji nastavljeni su početkom avgusta ove godine i novopazarsko Preduzeće za puteve ispoštovalo je rok da sve poslove završi do 1. novembra ove godine. Most je dug 22 i širok 7 metara. Ima dve kolovozne trake i dve pešačke staze. Sredstva za njegovu izgradnju, 23,6 miliona dinara, obezbedila je Vlada Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

14 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: