Uništena investicija od 170.000€ i 5 godina rada

Dragomir Zujalović iz Uba uložio je u tamnavskom selu Radljevu više od 170.000 evra u savremenu plantažu aronije na oko hektar i po.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Četvrtak, 07.12.2017.

09:15

Uništena investicija od 170.000€ i 5 godina rada
Foto: Thinkstock

Međutim, pet godina njegovog mukotrpnog rada otišlo je u nepovrat. Aronija je iznenada uvenula zbog, pokazale su analize, prevelikog zagađenja koja je prouzrokovao obližnji površinski kop "Tamnava - Zapadno polje" Rudarskog basena "Kolubara".

Institut za zaštitu na radu iz Novog Sada i veštak poljoprivredne struke Nikola Stanković, koje je angažovao Zujalović, utvrdili su da je ugljena prašina sa kopa višestruko zagadila i otrovala zemljište i rod, pišu Večernje novosti.

Zbog toga je Višem sudu u Beogradu podneo tužbu protiv EPS-a, odnosno "Kolubare". Prethodno je, kako nam je rekao, na njegovu opomenu pred tužbu, "Kolubara" odgovorila da nije odgovorna za štetu. Od Ministarstva za zaštitu životne sredine dobio je odgovor da "Kolubara postupa u skladu sa zaštitnim merama, utvrđenim programom..."

“Tražim da mi nadoknade sav trud i sredstva uložena u plantažu koja je bila podignuta po najvišim svetskim standardima”, kaže Zujalović.

“Sertifikat o organskoj proizvodnji, koji sam čekao pune četiri godine, dok nisam ispunio rigorozne uslove, morao sam da vratim. Moraću da platim penale na osnovu ugovora o isporuci i preradi soka i čaja, koji sam potpisao ove godine. O svemu što me zadesilo obaveštena su ministarstva ekologije Švedske i Nemačke, a preko njih i Evropska komisija”, kaže on.

Zujalović ističe da su njegovi sokovi i čajevi od aronije zbog kvaliteta bili veoma traženi u beogradskim apotekama i zdravstvenim ustanovama. Sibirsku aroniju svojevremeno je nabavio u Poljskoj, a plantaža, koja se nalazi na 150 metara od ivice ugljenokopa i moćnih rudarskih bagera "glodara", opremljena je najnovijim sistemima navodnjavanja, protivgradne zaštite i video-nadzorom. Vek eksploatacije je od 75 do 90 godina.

“Trudio sam se da na postignem najveći mogući kvalitet ovih proizvoda koji, naučno je dokazano, pomažu u izlečenju mnogobrojnih bolesti”, kaže Dragomir.

“Do leta ove godine, dok aronija nije počela da se suši, veoma uspešno sam poslovao. Sada je sve palo u vodu, a propao je i sav kapital zarađen u Švedskoj, koji sam uložio u ozbiljnu prozvodnju aronije. Stručnjaci su utvrdili da pojava sulfata u vazduhu i zemljištu, ugljene prašine, štetnog atmosferskog taloga i kancerogene čađi predstavljaju ekološku katastrofu, jer zagađuju životnu sredinu i uništavaju biljni, životinjski i vodeni svet”, navodi on.

U vezi sa tvrdnjama i tužbom Dragomira Zujalovića pokušali smo da čujemo i drugu stranu. Međutim, na pitanja blagovremeno upućena mejlom, od EPS-a nije stigao odgovor, piše list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: