Tabakovićeva "izribala" banke: Shvatite gde ste

Visoke međubankarske naknade za korišćenje platnih kartica ograničavajući su faktor za bezgotovinska plaćanja, ocenila je Jorgovanka Tabaković.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 06.12.2017.

13:00

Tabakovićeva
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

Guvernerka Narodne banke Srbije je najavila donošenje odgovarajuće zakonske regulative kojom će se te provizije regulisati.

"Narodna banka Srbije pripremila je Nacrt zakona kojim će se regulisati provizije za plaćanje bankarskim karticama i koji će se naći pred Skupštinom Srbije", rekla je Tabakovićeva na prvom BIZIT okruglom stolu "Prednosti i zamke e-trgovine", održanom u Srpskoj asocijaciji menadžera (SAM).

Guvernerka je poručila bankarima da ne mogu samo da gledaju kako da postojeće sopstvene troškove, u uslovima nižih kamata i nižih prihode nadomeste "novom dovitljivošću i izmišljanjem novih troškova”.

Tabakovićeva je napomenula da je vreme da banke shvate gde se nalaze i da svoje izvore sredstava usklade sa realnošću i potrebom da nastave da postoje.

Ona je istakla i da digitalizacija donosi nove tehnologije, nove učesnike na tržištu, uči korisnike novim tehnologijama, što ima potencijal da izmeni aktuelni finansijski sektor.

"Digitalizacija donosi i izazove u vidu sve veće nebankarske konkurencije u nečemu što se tradicionalno zove bankarski posao, dok pred NBS, pored infrastrukturnih, stavlja i regulatorne i bezbednosne izazove", rekla je Tabakovićeva.

Guvernerka je podsetila da NBS intenzivno radi na uvođenju instant plaćanja koja će se obavljati sedam dana u nedelji i da će omogućiti najsavremeniju infrastrukturu, dok je na pružaocima usluga da osmisle za korisnike brzo očitavanje na kasi i bezbedan i jeftin servis.

Učesnici okruglog stola su se saglasili da je elektronska trgovina "voz koji Srbija ne sme da propusti", jer se procenjuje da će se e-trgovina do 2020. godine utrostručiti.

U Evropskoj uniji će ove godine preko interneta biti prodato robe i usluga u vrednosti većoj od 600 milijardi evra, pri čemu oko 20 procenata elektronske prodaje čini odeća, a najbrže rastuća prodaja je isporuka hrane, koja je tokom ove godine skočila za 34 odsto.

Elektronska trgovina danas čini 20 odsto ukupne trgovine u EU, a očekuje se da će do 2020. dostići polovinu ukupnih transakcija.

U Srbiji je, na tom planu, zapažen trend povećanja broja transakcija, ali se smanjuje vrednost pojedinačne kupovine.

Naime, u prošloj godini je obavljeno četiri miliona kupovina preko interneta, ali se procenjuje da je manje od milion ljudi kupovalo onlajn. Srpsko tržište elektronske trgovine raste godišnje 20 odsto, ali polazi od veoma niske osnovice.

Takođe, građani Srbije preko interneta više kupuju iz inostranstva nego na domaćem tržištu.

Učesnici okruglog stola bili su predstavnici banaka, platnih procesora, kompanija koje nude softverske platforme za onlajn šopove, onlajn trgovce, zatim predstavnici NBS, Ministarstva finansija, PKS, kao i stručnjaci za e-komercijalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: