"Beograd na vodi je l' bio 'ništa'? Šta je sad?"

Glavni gradski arhitekta Milutin Folić kaže da ideja o prvoj liniji metroa koja bi povezivala Mirijevo i Makiško polje nije ideja gradonačelnika Siniše Malog.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 05.12.2017.

10:06

Foto: Beograd na vodi

“Nije to njegova ideja. Siniša Mali je čovek koji je vrlo pragmatičan i čovek koji je kada je ekonomija u pitanju čovek koji zna stvari. Ta ideja je proizvod saobraćajne studije koja je rađena dve godine, a koju su radili domaći i strani stručnjaci i koja je dala smernice šta bi bilo najbolje za grad Beograd, a tu ideju je gradonačelnik prezentovao javnosti. To je transparentnost”, kazao je Folić u intervjuu a B92.net.

Ta ideja, kako ističe, još nije usvojena.

“Sada se rade dalje analize koje treba da pokažu da li je ta ideja dobra ili je loša. One će pokazati u kojoj meri će postojeće stanje biti poboljšano, a u kojoj meri pravi potencijal koji grad koristi”, naveo je Folić.

Na pitanje da li je to, kako tvrde kritičari, povezivanje “dva ničega”, Folić kaže:

“Znate kako, veliki svetski biznismeni kada gledaju u neki prazan plac vide bogatstvo, a neko ko se ne razume kada gleda u to vidi 'ništa'. To je prosto. Idejno rešenje za Makiško polje... Mi smo imali tu jedan konkurs. Tamo treba da nikne planski jedan potpuno novi grad. Evo kako izgleda to ništa. Pitanje je kako doživljavaš nešto, kao potencijal ili postojeće stanje. Beograd na vodi, je l’ bio ništa? Šta je sad?”

On objašnjava da umesto da se grad razvija stihijski, da se divlje gradi, kao do pre nekoliko godina, kada su nastajala čitava divlja naselja poput Kaluđerice ili Jajinaca, plan je da se odrede zone za razvijanje unutar grada, gde će grad da se razvija planski i gde će biti mnogo gušće naseljen nego sada.

“Grad od 30.000 stanovnika. To je potencijal grada Beograda. To je bila zona zaštite, ali pošto se sada drugačije prerađuje voda, odatle je skinuta zona zaštite i mi smo, da se tamo ne bi desila divlja gradnja, sproveli urbanistički konkurs, sada se usvaja plan i tamo će biti jedno potpuno novo, uređeno naselje kao što su nekada na primer rađeni delovi Novog Beograda”, navodi glavni urbanista Beograda.

Upitan kada će početi radovi na izgradnji metroa, Folić kaže da je najvažnije da se na tome radi.

“To nije projekat koji stoji pod tepihom, rade se studije, analize, urađen je smart plan, dakle saobraćaj, master plan grada kome je fokus bio na metrou, odnosno na gradskoj železnici. To je kombinacija BG voza i metroa. Jednostavno, moje viđenje je ako se ne urade svi koraci kako treba i ako se svi ti koraci ne prođu, koraci koji će odrediti najbolju moguću trasu, najbolju moguću dimenziju, najbolji mogući raspored tih stanica, vi onda ulazite u jednu investiciju ogromnu, bez valjanih podataka. Znate kako kažu, triput meri, jednom seci. Bolje da i duže traju te analize i planovi, a da kada ga napravimo da to bude metro koji nama treba. Da ne budu nikakva nagađanja, ja mislim, on misli, nego da budu analize, brojevi putnika, analizom budućih potreba”, navodi on.

Podseća da se metro nekada, u vreme dok nije postojao ovakav bum u Beogradu, planirao za postojeća naselja.

“To je bilo drugo vreme. Kako se danas u svetu planira metro, to je kombinacija prevoza putnika kroz postojeća naselja sa pokrivanjem potencijala grada. Zašto? Metro puno košta i da se izgradi i da se održava. Od čega da ga održavate? Od tih istih para koje građani plaćaju kroz porez, koje graditelji plaćaju kroz nadoknade za građevinsko zemljište... Ako taj metro ne napravi i neki potencijal kroz koji može da se finansira sam metro, onda on postaje jedan veliki balast za vlast, ali i za građane koji moraju da ga finansiraju”, objasnio je Folić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: