Vlada diže neoporezovanu zaradu na 15.000 RSD

Ministarstvo finansija predlažilo je povećanje neoporezivog iznosa zarade sa aktuelnih 11.790 na 15.000 dinara.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 01.12.2017.

11:20

Vlada diže neoporezovanu zaradu na 15.000 RSD
Foto: Thinkstock

Takođe, predloženo je i važenje olakšica za novozaposlene do kraja 2019. godine kao i uvođenje novih olakšica za poreze i doprinose za novoosnovane firme, piše u Nacrtima zakona niza poreskih regulativa.

Predložene izmene, koje su objavljene na sajtu resornog ministarstva, bave se i Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. Produžava se period primene određenih olakšica i propisuje se nov način utvrdivanja najniže i najviše osnovice za obračun doprinosa.

Najniža mesečna osnovica doprinosa, piše u predlogu izmene člana 37 ovog zakona, čini iznos od 35 odsto prosečne mesečne zarade u Srbiji isplaćene u periodu za prethodnih 12 meseci počev od meseca novembra u godini koja prethodi godini za koju se utvrđuju i plaćaju doprinosi.

Takođe, na spisku predloženih izmena su i ukidanje prostog knjigovodstva za preduzetnike koji primenjuju sistem samooporezivanja, produženje roka za predaju poreske prijave i plaćanje poreza po odbitku na tri dana (u odnosu na trenutno važeću obavezu predaje prijave i plaćanja istog dana)...

Odlaže se obaveza dostavljanja pregleda obračuna PDV za 1.7.2018. godine, menjaju se odredbe u vezi sa poreskim oslobođenjem sa pravom na odbitak prethodnog poreza obveznika PDV za promet dobara koje putnik otprema u inostranstvo u ličnom prtljagu i uvodi se poseban postupak oporezivanja za promet investicionog zlata.

Nedavnim izmenama uvedene su nove elektronske poreske prijave na porez na nasleđe i poklon i porez na prenos apsolutnih prava, koji će se primenjivati od 01. januara naredne godine.

Očekuje se da će većina izmena i dopuna stupiti na snagu od 1. januara 2018. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

15 h

Podeli: