GE nam isporučuje 38 vetroturbina: Biće za 65.000

Kompanija Dženeral elektrik rinjuvabl enerdži (General Electric Renewable Energy, GE) isporučiće 38 vetroturbina za vetropark Kovačica.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.11.2017.

16:25

GE nam isporučuje 38 vetroturbina: Biće za 65.000
Foto: Thinkstock

Vetropark će, kada bude izgrađen, proizvoditi dovoljno električne energije za snadevanje 65.000 domaćinstava.

Kako je saopšteno iz kompanije GE, sporazum o isporuci vetroturbina postignut je sa preduzećem Enlight Renewable Energy koje će upravljati vetroparkom snage 105MW, koji se gradi u AP Vojvodini.

Vetroturbine visine 110 metara su idealne za vetrove srednje jačine u srpskoj ravnici, ističu iz kompanije GE i napominju da je ugovor o punom 15-godišnjem servisiranju takođe deo sporazuma sa preduzećem Elight.

Nakon puštanja u rad, tokom 2019. godine, Kovačica će postati treći po veličini vetropark u Srbiji.

“Kompanija GE Renewable Energy je odlučna u pružanju pomoći zemljama u ostvarivanju njihovih ciljeva u oblasti obnovljive energije", izjavio je predsednik i izvršni direktor kompanije GE Onshore Wind Business, Pit Mekejb.

On je naveo da projekat izgradnje vetroparka Kovačica predstavlja petinu ciljeva Srbije u oblasti energije vetra do 2020. godine i da ga raduje što je GE deo te priče.

Izvršni direktor kompanije Enlight Renewable Energy, Gilad Javec, istakao je da će projekat njihovog preduzeća u Srbiji "proizvoditi dovoljno energije za napajanje 65.000 domova, a uz to će podstaći otvaranje novih radnih mesta i ekonomski rast Srbije".

Vetroturbine za ovaj vetropark biće proizvedene u Evropi u pogonu kompanije GE u Salzbergenu (Nemačka), dok će lopatice biti proizvedene u pogonima kompanije LM Wind Power u Španiji i Poljskoj.

GE Renewable Energy je takođe nedavno objavio da će isporučiti vetroturbine za Čibuk 1, koji će biti najveći vetropark u Srbiji, a koji se takođe nalazi na severoistoku zemlje.

Vetroparkovi Kovačica i Čibuk 1 će zajedno imati 263MW snage za proizvodnju čiste energije vetra kroz priključenje na elektromrežu Srbije, što je značajan korak ka ostvarivanju cilja od 500MW iz energije vetra do 2020. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: