Zaseda se: Od Srbije će ceo svet tražiti ovo

U Ministarstvu rudarstva i energetike održan je prvi sastanak zajedničke Radne grupe za implementaciju Projekta "Jadar".

Srbija

Izvor: B92

Petak, 24.11.2017.

16:56

Zaseda se: Od Srbije će ceo svet tražiti ovo
(Foto: Thinkstock)

Projekat je posvećen otvaranju rudnika litijuma i borata na istoimenoj lokaciji kraj Loznice.

Vlada Srbije i kompanija Rio Tinto potpisale su krajem jula ove godine Memorandum o razumevanju u vezi s implementacijom Projekta "Jadar" a ta kompanija je do sada uložila više od 90 miliona dolara, saopštilo je resorno ministarstvo.

Radnoj grupi predsedava ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, a ona će koordinirati rad svih organa i institucija angažovanih na tom projektu, navodi se u saopštenju.

Na taj način omogućiće se efikasniji razvoj Projekta "Jadar" kroz studijsku fazu i proces dobijanja dozvola, u skladu sa zakonom.

Očekuje se da će Srbija zahvaljujući nalazištu litijuma i borata moći da generiše značajan deo svetske proizvodnje litijuma.

"Cilj Radne grupe je da omogući što efikasniju implementaciju aktivnosti u procesu otvaranja rudnika i početka eksploatacije litijuma i borata, što će kapitalno uticati na razvoj Srbije", istakao je Antić.

On je naveo i da će razvoj projekta u zadatim vremenskim okvirima i njegovo sprovođenje učiniti Srbiju u bliskoj budućnosti ključnim prerađivačem dva veoma važna elementa – litijuma i bora.

Prema njhovim rečima, ti elementi su bitni za primenu savremenih tehnologija u različitim granama privrede.

"Na taj način ćemo dati zamajac rastu srpske ekonomije", istakao je Antić.

Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović i generalni direktor kompanije Rio Sava Exploration Ričard Stori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

12 h

Podeli: