Galeniki terapija, hoće li Srbiji skuplji lekovi?

Galenika je dobila terapiju i sada se čeka dejstvo. Koliku će dozu novi vlasnik morati da spremi da bi je izlečio od višegodišnjih problema ostaje da se vidi.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 24.11.2017.

14:30

Galeniki terapija, hoće li Srbiji skuplji lekovi?
(Foto: Thinkstock)

Ono što je važnije jeste da li će posle privatizacije ove srpske kompanije biti poremećaja na našem tržištu lekova.

"Lista lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja sadrži više od 2.500 lekova i postoji stalna tendencija povećanja konkurentnosti među različitim proizvođačima lekova, te se ne očekuje da će izmena vlasnika 'Galenike' dovesti do problema u redovnom snabdevanju osiguranih lica lekovima sa Liste lekova“, kažu za B92.net iz Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Predsednik sindikata "Nezavisnost" u fabrici Zoran Pantelić misli da prodaja Galenike neće izazvati nikakve poremećaje. Naprotiv.

"Ne može doći do poremećaja, može doći samo do povećanja proizvodnje palete proizvoda. I da dobijemo neke proizvode kojih ovde nema na našim prostorima. Mislim da to odgovara i nama, i novom vlasniku."

Osim redovne isporuke, važan je i kvalitet proizvoda, i u tom smislu naši sagovornici očigledno nemaju bojazni od eventualnih promena.
Foto: Thinkstock
"Za kvalitet leka je nadležna Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) koja u skladu sa zakonom vrši postupke i kontrole kojima se potvrđuje kvalitet lekova koji se puštaju u primet na trzistu Srbije. Postupak kontrole kvaliteta leka se vrši za sve lekove, nezavisno od toga u čijem vlasništvu se nalazi proizvođač leka, te promena vlasništva Galenike ne može uticati na postupak u pogledu provere kvaliteta leka“, rekli su nam iz RFZO.

A to su nam potvrdili iz Agencije za lekove - da oni svakako proveravaju kvalitet, nezvisno od toga koja je kompanija u pitanju. Jedino kažu kako nisu uključeni u sam proces privatizacije, na tu temu ne mogu da govore.

Galenika je uvek imala najkvalitetnije lekove, kaže Pantelić i dodaje da se očekuje kako će novi vlasnik svojim poslovnim vezama, novim menadžmentom i iskustvom, ali i finansijama dalje raditi na razvoju kompanije, držati i pobljašti standard po kojem je Galenika u tom smislu i bila poznata.

Gde je u svemu tome cena?

Foto: Thinkstock
Poznato je da su cene lekova na našem tržištu utvrđene Odlukom o najvišim cenama lekova za upotrebu u humanoj medicini, a ciji je režim izdavanja na recept, koji donosi Vlada na predlog ministarstva nadležnog za poslove zdravlja i ministarstva nadležnog za poslove trgovine, te su navedenim aktom Vlade utvrđene maksimalne cene po kojima lek može da se prometuje na tržištu Srbije.

"Kakva će biti poslovna politika novog vlasnika Galenike i da li će dovesti do promena u ceni lekova, u ovom trenutku se ne može znati, ali je bitna činjenica da na tržištu Srbije, a samim tim i na Listi lekova postoji sve veća konkurentnost među različitim proizvođačima lekova, zahvaljujući čemu se omogućava sigurnije snabdevanje tržišta i niže cene lekova“, kažu iz RFZO.

Galenika je ranije imala dominantan položaj i morala da "održava pozitivnu listu“ lekova. Ono što je veoma važno jeste da li će to i dalje biti tako ili se može očekivati da novi vlasnik uvede i nova pravila.
Foto: Thinkstock
Iz RFZO kažu da bi takve mere svakako morale biti blagovemeno najavljene.

"Izmene u pogledu vlasništva, odnosno izmene nosioca dozvole za lek se dešavaju kontinuirano i za druge lekove i druge proizvođače lekova i do sada nisu uticale na obezbeđivanje lekova sa Liste lekova osiguranim licima. Shodno Zakonu o lekovima i medicinskim sredstvima i pravilniku RFZO kojim se utvrđuju kriterijumi za stavljanje leka na Listu lekova propisane su odredbe po kojima je nosilac dozvole dužan da blagovremeno obavesti Ministarstvo zdravlja i RFZO ukoliko planira da prestane sa proizvodnjom određenog leka, te bilo kakva promena u poslovnoj politici novog vlasnika", kažu u RFZO.

Kako ističu, izmena Galenike mora biti najavljena nadležnim institucijama, upravo radi preduzimanja mera obezbeđivanja kontinuiranog snabdevanja tržišta potrebnim lekovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: