"Srbija može biti sedište transportne zajedince"

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović izjavila je da bi u Srbiji moglo biti sedište Sekretarijata Transportne zajednice za zemlje Zapadnog Balkana

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 23.11.2017.

19:52

Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

Mihajlović je u Skupštini Srbije, obrazlažući predloženi Ugovor o Transportnoj zajednici, rekla da će ratifikacijom tog ugovora biti omogućeno da se na sastanku ministarskog saveta 7. decembra izglasa da u Srbija bude sedište za Zapadni Balkan.

Ona je podsetila da je cilj ugovora stvaranje Transportne zajednice u oblasti drumskog, železničkog, vodnog, pomorskog saobraćaja, kao i razvoj transportne mreže EU i strana potpisinica Jugoistočne Evrope.

"Mislim da je to značajno jer je jedan od strateških ciljeva Srbije povezivanje sa regionom, a za nas je mogućnost i da nastavimo to povezivanje brže nego što je to rađeno u prethodnom periodu", rekla je Mihajlović.

Ona je kazala da je za Srbiju važno da postane nezaobilazan koridor u povezivanju Istoka i Zapada.

Kako je navela, važno je napomenuti i da se, zahvaljujući jednom takvom ugovoru, radi na povećanju obima transporta ljudi i robe i produžavanju transportne mreže.

Obrazlažući Ugovor o zajmu KfW banke iz Frankfurta na Majni i Srbije Mihajlović je rekla da je to zajam za vodosnabdevanje i kanalizaciju u četiri grada – Vrbasu, Kikindi, Knajževcu i Paraćinu.

Rekla je i da se sporazumom sa kineskom Export-import bankom koji je takođe na dnevnom redu sredstva pozajmljuju radi finansiranja prve deonice modernizacije pruge Beograd-Budimpešta, od centra Beograda do Stare Pazove.

Posle izlaganja poslanici su počeli objedinjeni jedinstveni pretres svih tačaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: