"Platio sam 10.000 više, jedva sam se iščupao"

Večita dilema: Šta je isplativije, gotovina ili odloženo plaćanje? Od subote imate pomoć pri odabiru.

Srbija

Izvor: Prva

Četvrtak, 23.11.2017.

19:24

Foto: Thinkstock

Trgovci su zakonski dužni da obrascem informišu potrošače ukoliko postoji razlika u ceni između gotovinskog i plaćanja na rate. U suprotnom biće kažnjeni.

Jedna cena za gotov novac, druga za odloženo plaćanje. Šta je jeftinije? Gotovo svako se susreo sa ovakvim nedoumicama pre konačne odluke.

"Platio sam kompjuter 45.000 na beskamatni kredit. I na kraju me je taj komjuter izašao detet hiljada skuplje. Jedva sam se iščupao iz beskamatnog kredita", kaže jedan od kupaca.

Upravo zbog ovakvih iskustava ubuduće će prodavac, kroz obavezni obrazac, morati da informiše kupca o svim detaljima ponude.

Za one uređaje za koje postoji opcija plaćanja na rate jasno je naznačeno kolka je cena za plaćanje na rate, koliki je iznos te rate, a kolika je cena za plaćanje u gotovini i kolika je razlika između te dve cene, kada plaćate na rate i kada plaćate u gotovini", ističe Irena Jerković iz Tehnomanije.

Ona dodaje i da je veoma transparentno prikazana i jedna i druga cena.

Iako je cilj ovakve odredbe Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga izjadnačavanje prava onog ko kupuje gotovinom i onog ko kupuje na rate, u organizaciji potrošača sumnjaju da će do toga doći.

"Nema onog dela koji jasno kaže da je trgovac dužan da propiše da se roba kad kupujete robu na odloženo može vratiti u roku od 14 dana, što nije slučaj kada kupujete robu za keš, za gotovinu. Imate pravo šest meseci, pa imate pravo prigovora, pa osam dana, pa osam dana čekate na odgovor. Ovde 14 dana imate pravo da odložite, odnosno da odustanete od kupovine ili da vratite robu", objašnjava Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača.

U ministarstvu trgovine tvrde da se registruje generalno mali broj pritužbi građana, na razlike u ceni. One kompanije koje te cene jasno ne budu isticale kupcima, platiće kaznu u iznosu od 100.000 do milion dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: