"Interesovanje za RTB Bor raste, veće cene bakra"

Generalni direktor RTB-a Bor, Blagoje Spaskovski izjavio je da ga, kako kaže, raduje što interesovanje investitora za RTB raste.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 23.11.2017.

16:30

Foto: Thinkstock

Kako je istakao, to je posledica što se pored veće cene bakra na svetskom tržištu, povećava i proizvodnja u ovom preduzeću.

Spaskovski je povodom interesovanja Rusa za stratesko partnerstvo sa Srbijom i RTB-om rekao da je RTB stabilizovao poslovanje nakon požara u Fabrici sumporne kiseline, ali je činjenica da se bez kapitala potrebnog za dalji razvoj rudarstva, rast proizvodnje i popunu topioničkih kapaciteta, kompanija ne može izdići na nivo kakav, kaže, zaslužuje Srbija.

"Raduje me što interesovanje za RTB Bor raste. Raste jer se, pored veće cene bakra na svetskom tržištu, povećava i proizvodnja u RTB-u Bor, a svi potencijalni investitori to prate i znaju", rekao je Spaskovski, saopšteno je iz RTB.

On objašnjava da iako je država zainteresovana da i učešće RTB-a Bor u bruto društvenom proizvodu poraste, država nema novca da ulaže u otvaranje novih rudnika i povećanje proizvodnje, a nije ni praksa u svetu da ona ulaže u rudnike, smatra direktor ovog preduzeća.

"Kapital možemo zato obezbediti samo promenom vlasničke strukture kompanije, pa se takva promena nameće kao neminovnost", rekao je Spaskovski.

Ruska bakarna kompanija iz Jekaterinburga zainteresovana je za strateško partnertvo sa Srbijom, ulaganjem u RTB Bor, a pismo o tome su uputili ministarstvima rudarstva i privreda i toj kompaniji, saopšteno je ranije iz RTB-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

21 h

Podeli: