"Na šta bi ličilo - svako ko duguje samo promeni"

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kaže da Kraljevo i Valjevo neće moći da promene snabdevača strujom za javnu rasvetu dok ne izmire dugove EPS-u.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 23.11.2017.

12:54

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Hrvatska Elektroprivreda je nedavno saopštila da u Srbiji već snabdeva strujom jedno preduzće i da će uskoro isporuka električne energije krenuti i za dva srpska grada.

Kako se navodi u saopštenju, HEP Energija u Srbiji strujom snabdeva kompaniju Cimos a u završnoj je fazi i priprema isporuke električne energije za gradove Kraljevo i Valjevo.

Antić je odgovrajiući na pitanja novinara da to prokomentariše podsetio da je tržište električne energije u Srbiji otvoreno 2013. i naveo da je EPS i pored te činjenice zadržao 98 odsto tržišta.

On je istakao da je Zakon o energetici predvideo takve situacije i da zabranjuje promenu snabdevača ako prema prvom snabdevaču imate bilo kakva dugovanja.

"Tako da Kraljevo i Valjevo, pričamo samo o javnoj rasveti, neće moći da promene snabdevača dok ne izmire ukupne obaveze prema prethodnom snbadevaču. Pa, našta bi to ličilo da sada svako ko duguje nekome za struju ili gas u jednom trenutku kaže - pa dobro ja ću sad da promenim snabdevača i ima da me snabdeva neko drugi", naveo je ministar.

Kaže da preduzeća za javnu rasvetu u Kraljevu i Valjevu nemaju mogućnost po zakonu dok ne izmire ukupne dozvole da promene sanabdevača.

Antić je podsetio da, kada su građani u pitanju, ukupno snabdevanje u Srbiji drži EPS i dodao da je to posledica i reuglisanih cena struje, ali i da je tu i kompletno komercijalno tržište.

Naše ukupno tržište električne energije je oko 34.000 gigavat sati, a na to komercijalno snabdevanje ode 12.500 gigavat sati, a ovo o čemu mi pričamo je 20 gigavat sati, što je na nivou zanemarljivog podatka.

Prema njegovim rečima, iako je tržište već četiri godine otvoreno, EPS je zadržao 98 odsto tržišta, što je dokaz da se EPS odlično snašao u tržišnim uslovima.

"Druga stvar, svako preduzeće i ustanova imao obavezu da rapiše tender, neki put mogu i da pronađu bolju ponudu, ali ne mogu da promene sanbedevača dok prema prethodnom ne izmire dugove", zaključio je Antić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: