100 privrednika u Albaniji - šansa za Srbiju

Više od stotinu srpskih privrednika učestvovaće na 24. Međunarodnom sajmu privrede u Tirani, koji se otvara večeras, saopštila je Privredna komora Srbije.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 23.11.2017.

08:11

100 privrednika u Albaniji - šansa za Srbiju
Foto: Thinkstock

Priliku da na nacionalnom štandu predstave svoj proizvodni program i izvoznu ponudu imaće 41 kompanija iz Srbije, a u subotu će biti održana prva skupština Trgovinsko-industrijske komore Albanija-Srbija, navodi se u saopštenju.

Privrednu delegaciju Srbije predvodiće predsednik PKS Marko Čadež, koji je uoči početka sajma poručio da je srpska privreda prepoznala neiskorišćeni potencijal i šansu za plasman svojih proizvoda na albansko tržište i Albaniju kao novu izvoznu destinaciju.

"Interesovanje ne samo za trgovinu, već i za druge oblike saradnje sa albanskim partnerima, potvrđuju činjenice da je na ovogodišnjem sajmu dvostruko više naših kompanija, velikih, ali i onih manjih, koje se predstavljaju na gotovo tri puta većem nacionalnom štandu i da je sajamska ponuda naše privrede mnogo bogatija, raznovrsnija i kvalitetnija nego prošle godine", izjavio je Čadež.

Probuđenom interesovanju su, kako je dodao, doprinele aktivnosti PKS i mešovite Trgovinsko - industrijske komore, osnovane tokom prošlogodišnjeg sajma, koje su se maksimalno angažovale da približe i povežu naše privrede: informacijama o uslovima i mogućnostima poslovanja na albanskom i srpskom tržištu, uspostavljanjem direktnih kontakata i organizacijom poslovnih razgovora pojedinačnih kompanija o sasvim konkretnim poslovnim aranžmanima.

Albanija je, prema njegovim rečima, ekonomija sa kojom smo u proteklih godinu dana napravili najveći napredak u bilateralnoj ekonomskoj i regionalnoj saradnji, o čemu svedoči rast ukupne robne razmene, obostrano, i izvoza srpskih proizvoda u Albaniju i albanskih u Srbiju, za više od trećine, tačnije za 36 - 37 odsto za devet meseci ove godine u odnosu na isti period prethodne.

Dokaz napretka su i potpisani ugovori i dogovori o formiranju mešovitih kompanija radi nastupa na lokalnim, regionalnom i medjunarodnom tržištu, zajedničkim ulaganjima i drugim vidovima biznis partnerstava.

Učesnicima skupštine Trgovinsko-industrijske komore Albanija-Srbija, kako je potvrđeno, obratiće se albanski premijer Edi Rama i ministar ekonomije i finansija Arben Ahmetaj.

Nakon plenarnog zasedanja, predviđen je Poslovni forum, odnosno bilateralni poslovni razgovori albanskih i srpskih privrednika.

Međunarodni privredni sajam PANAIR 2017 najveća je sajamska manifestacija u Albaniji koja okuplja kompanije iz svih grana privrede i pruža priliku za susrete proizvodjača, trgovinskih lanaca, uvoznika i distributera iz Albanije.

U 2016. godini na sajmu je proizvode predstavilo više od 290 izlagača iz 30 zemalja sveta, dok je sajam posetilo preko 20.000 posetilaca, od čega 7.000 specijalizovanih kupaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: