Mali: Umesto kolone automobila, zelena oaza

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je Obilićev venac i izrazio zadovoljstvo zato što je jedan od najzagađenijih delova grada postao oaza zelenila.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.11.2017.

12:58

Mali: Umesto kolone automobila, zelena oaza
Foto: Beoinfo

On je podsetio da su do pre samo par meseci na Obilićevom vencu bili automobili koji su stajali u redu da uđu u garažu, a čiji su izduvni gasovi i gužva činili da stanje u ovom delu grada bude nepodnošljivo.

"Sada je ovde zelena površina, uređeni deo Beograda, šetalište kojim malo koji grad u svetu i Evropi može da se pohvali, jedna potpuno drugačija slika Beograda", kaže Mali.

"Umesto kolone automobila, posađeno je 48 stabala, Beograd je zdraviji i humaniji i to je slika grada za koju se zajedno sa svojim timom borim kao gradonačelnik Beograda već tri i po godine", dodao je on.

"Borimo se da sredimo svaku neuređenu površinu, da imamo što više parkova, zelenih površina, igrališta, stabala i to je slika održivog i zelenog grada koji treba da bude lepša budućnost za našu decu", istakao je Mali.

Gradonačelnik je istakao da Grad Beograd čini krupne iskorake kako bi glavni grad rešio najvažnije ekološke probleme sa kojima se suočavaju svi stanovnici Beograda.

"Pre par meseci smo potpisali možda najvažniji ugovor u oblasti ekologije za grad Beograd, a to je ugovor o sređivanju deponije u Vinči i izgradnji postrojenja za preradu komunalnog otpada u energiju", rekao je gradonačelnik.

Time potpuno rešavamo problem smeća u Beogradu i umesto nagomilane deponije imaćemo postrojenja iz kojeg se proizvodi toplotna i električna energija, kao i svaki drugi moderan grad na svetu, dodao je on.

Mali je podsetio da se tu ne zaustavljaju napori da Beograd bude što čistiji, već da se u najskorije vreme očekuje i rešavanje višedecenijskog nedostatka fabrike za preradu otpadnih voda.

"Za samo dva meseca očekujem i ugovor za izgradnju fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom Selu, tako da kanalizacija neće da se izliva više u Savu i Dunav već u postrojenje koje tu vodu prečišćava i vraća u Dunav", ističe gradonačelnik, saopštio je Beo-info.

Sa rešavanjem deponije u Vinči, imaćemo dve kapitalne investicije koje potpuno menjaju sliku Beograda od pre par godina kao grada koji možda jedini u Evropi nije imao sređenu ekološku situaciju i koji će moći da stane uz rame sa svim drugim svetskim metropolama po pitanju ekologije, humanosti i zelene industrije, dodao je on.

"To je Beograd u koji verujem, Beograd koji je zelen, čist, human i zdrav, ne zbog nas već zbog naše dece i grad koji je po kvalitetu i standardu života rame uz rame sa ostalim svetskim metropolama", zaključio je Mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: