Čekali 30 godina: Počinje gradnja Kostolca B3 FOTO

U termoelektrani Kostolac počela je izgradnja novog bloka B3 snage 350 megavata, a vrednost tog posla je 613 miliona dolara.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.11.2017.

11:14

Čekali 30 godina: Počinje gradnja Kostolca B3 FOTO
Foto: Tanjug/Dimitrije Gol

Početku izgradnje je prisustvovala premijerka Ana Brnabić zajedno sa partnerima iz Kine.

Novi blok "Kostolac B3", snage 350 megavata, najveća je investicija u domaćem energetskom sektoru i prvo veliko energetsko postrojenje koje se gradi u Srbiji posle skoro tri decenije.
Foto: Tanjug/Dimitrije Gol
Polaganju kamena temeljca i obeležavanju početka radova na izgradnji novog bloka B3 prisustvuju i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ambasador Kine Li Mančang i v. d. generalnog direktora EPS-a Milorad Grčić.

Očekivana godišnja proizvodnja je oko 2,5 milijardi kilovat-časova električne energije.

Ukupna vrednost druge faze projekta modernizacije TE "Kostolac B" je 715,6 miliona dolara, od čega su ulaganja u izgradnju novog bloka B3 snage 350 MW - 613 miliona dolara.

Blok B bi trebalo da bude završen 2020. godine.

Ukupno 85 odsto novca za finansiranje projekta obezbeđeno je iz dugoročnih kredita kineske Eksim banke, dok 15 odsto sredstava obezbeđuje EPS.

Rok otplate je 20 godina, uključujući grejs period od sedam godina i fiksnu kamatu od 2,5 odsto godišnje.

EPS će tako dobiti moderan, efikasan blok koji će ispunjavati sve domaće i evropske ekološke kriterijume i dugoročno će povećati sigurnost srpskog energetskog sistema.
Foto: Tanjug/Dimitrije Gol
Započeti su pripremni radovi na izgradnji dimnjaka i sistema za hemijsku pripremu vode.

Projekat u Kostolcu realizuje se na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Kine o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture, koji je potpisan 21. avgusta 2009.

Paket projekat okvirno je ugovoren 2010. godine sa kompanijom CMEK (China Machinery an Engineering Corporation), jednom od dve najveće kineske kompanije iz oblasti energetike i odvija se u dve faze.

Izgradnja bloka B3 deo je druge faze realizacije projekta, uz povećanje proizvodnje kopa "Drmno" sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje, da bi se obezbedile dovoljne količine uglja za novi blok.

Radovi na izgradnji novog, šestog jalovinskog sistema na kopu "Drmno" počeli su u januaru 2017.

Izgradnja novog termo bloka "Kostolac B3" planira se prema najstrožim evropskim standardima i tehničkim propisima.

EPS-ove investicije u TE "Kostolac" omogućavaju i oživljavanje domaće elektro i mašinogradnje.

Projekat je uključio savremene tehnologije i standarde iz oblasti tehnike, sve trenutno važeće elemente zaštite životne sredine, pa čak i neke koji se tek očekuju.

Ugovorom je predviđeno i da sva oprema koja će biti ugrađena u novi blok ispuni evropske normative kvaliteta.

Saglasnost na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu Projekta izgradnje novog bloka B3 na lokaciji termoelektrane "Kostolac B" dobijena je od Ministarstva zaštite životne sredine u oktobru 2017.

Projekat se realizuje uz uspešnu saradnju sa Rumunijom, u skladu sa konvencijom ESPOO o prekograničnom uticaju na životnu sredinu.

Tehničke karakteristike novog bloka podrazumevaju vrednost emisija u dozvoljenim graničnim vrednostima: sumpor-dioksid (SO2) ispod 150 mg/m3, azotni oksidi ispod 200 mg/m3 i praškaste materije ispod 10 mg/m3.

Prema uslovima Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture o primeni mera zaštite u zaštićenoj zoni arheološkog lokaliteta "Viminacijum", završeni su arheološki istražni radovi na lokaciji budućih objekata bloka "Kostolac B3".

U TE "Kostolac B", u okviru prve faze projekta završene su revitalizacije blokova B1 i B2, koji sada proizvode električnu energiju ukupnom snagom od 700 megavata i izgradjeno je novo postrojenje za odsumopravanje dimnih gasova.

Prvi deo kineskog kreditnog aranžmana uključuje i izgradnju infrastrukturnih objekata - pristaništa na Dunavu, koja je počela ove godine i žezničke pruge u dužini od 18 kilometara za dovoz krečnjaka, odvoz gipsa i dovoz opreme.

Ugovorena vrednost tog dela projekta iznosi 344,6 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

12 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: