Most Zemun - Borča digao cenu ara na 4.000 €

Dok cene poljoprivrednog zemljišta padaju ili su u najboljem slučaju iste, dobru cifru moguće je postići za zemljište za koje se proceni da "ima perspektivu“.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 18.11.2017.

16:47

Most Zemun - Borča digao cenu ara na 4.000 €
(Foto: Thinkstock)

Odnosno da će u blizini proći saobraćajnica.

Najbolji primer je izgradnja mosta Zemun-Borča gde je cena ara porasla, jer je zemljište mesecima bilo pod lupom potencijalnih kupaca koji bi da pazare hektare u blizini buduće trase. Na zemunskoj strani mosta Zemun–Borča parcele su odavno razgrabljene, a kompanije su brzo počele da merkaju i hektare na levoj obali Dunava. Cena zemljišta je skočila do 30 odsto u odnosu na godinu dana ranije.

Zanimljivo je da se ar prodavao i za 4.000 evra, jer je mesto za firme bilo veoma pogodno i smanjivalo im je vreme transporta robe. Infrastrukturuni projekti koji bi mogli da poguraju cenu zemlje su svakako i, na primer, završetak Žeželjevog mosta, mosta Ljubovija –Bratunac, zatim najavljeni projekti poput Fruškogorskog koridora, Moravskog koridora, brzog puta Beograd- Sarajevo, ali i velikih projekata poput takozvanog „auto-puta mira“ Niš-Merdare-Priština i sigurno će uticati i na cenu parcela u blizini tih saobraćajnica.

Prema podacima portala Halo oglasi nekretnine prosečna cena ara u Beogradu kada je reč o građevinskom zemljištu iznosi 1.114 evra, a samo u opštini Surčin, primera radi, iznosi 1.028 evra. U Nišu je građevinsko zemljište jeftinije, pa u proseku košta oko 850 evra po aru. U Sremskim Karlovcima, cena ara je 415 evra, a najavljeno je da će tuda proći Fruškogorski koridor.

Ovakva vrsta kupovine najviše zanima velike kompanije izvoznice i vlasnike placeva, koji će konačno svoju zemlju moći da prodaju ozbiljnom investitoru po pristojnoj ceni. Placeve uz važne saobraćajnice ne kupuju samo investitori koji bi da grade fabrike, već i oni kojima je cilj da grade stambene zgrade manje kvadrature.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: