Švedska ulaže 107 mil $ u dva reaktora

Švedsko preduzeće Vatenfal uložiće 900 miliona kruna (107 miliona dolara) u modernizaciju dva reaktora u Ringhalsu, najvećoj nuklearnoj elektrani u zemlji.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 17.11.2017.

18:12

Švedska ulaže 107 mil $ u dva reaktora
(Foto: Thinkstock)

"Kompanija unapređuje bezbednosni sistem postrojenja koje je već bezbedno", izjavio je potpredsednik Vatenfala Torbjorn Valborg, a prenosi agencija AP.

Vatenfal je prošle godine prodao svoje poslovanje sa rudnicima lignita u Nemačkoj i uložio je velika sredstva u proizvodnju energije iz vetra u toj zemlji.

Četiri reaktora Ringalsa, koji se nalaze južno od Geteborga, drugog najvećeg grada u Švedskoj, generišu oko 28 milijardi kilovat-sati električne energije i pokrivaju jednu petinu potreba za električnom energijom.

Švedska ima deset nuklearnih reaktora, koji obezbedjuju polovinu od ukupno potrošene električne energije u Švedskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: