I prekršajci stali u red: A nama veće plate?

Udruženje sudija prekršajnih sudova pozdravlja najavljeno povećanje plata za sudijske i javnotužilačke pomoćnike i druge zaposlene u pravosudnoj administraciji.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 17.11.2017.

14:16

I prekršajci stali u red: A nama veće plate?
Foto: Thinkstock

Istovremeno su izrazili bojazan zbog mogućeg izostavljanja sudija i javnih tužilaca od tog povećenja.

U saopštenju Udruženja sudija prekršajnih sudova, navodi se da bi to dovelo do stavljanja sudija i javnih tužilaca u nejednak i neravnopravan položaj u odnosu na sva ostale zaposlene u javnom sektoru.

Podseća se da su sudije i javni tužioci ravnomerno podneli teret umanjenja tadašnjeg nivoa zarada u 2013. godini do koga je došlo usvajanjem Zakona o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru.

Udruženje sudija napominje i da nezavisnosti i samostalnosti pravosuđa nema bez materijalne sigurnosti, koja, kako ukazuje, ne može da se ostvari ukoliko se navedeno najavljeno povećanje zarada zaposlenih u javnom sektoru ne bi odnosilo i na nosioce pravosudnih funkcija.

U slučaju da nosioci pravosudnih funkcija ne budu obuhvaćeni najavljenim povećanjem zarada, postoji realna opasnost da će doći do apsurdne disproporcije zarada u okviru samog pravosudnog sistema, na taj način što bi pojedine kategorije sudijskih pomoćnika mogle imati veću zaradu od pojedinih nosilaca pravosudnih funkcija.

To se kako je napomenuto, posebno odnosi na sudije prekršajnih sudova koji, imaju najgori materijalni položaj po važećim odredbama Zakona o sudijama i koje je, kako smatra Udruženje, neophodno što pre promeniti kako bi se otklonila postojeća diskriminacija.

Udruženja sudija prekršajnih sudova je predložio da ukoliko dođe do najavljenog povećanja zarada zaposlenih u javnom sektoru, to povećanje obuhvati i nosioce pravosudnih funkcija, posebno one koji imaju najniže zarade a to su sudije prekršajnih sudova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: