Cena za keš i na rate obaveza - kazna i milion RSD

Odluku o kupovini televizora kupac će vagati skoro koliko i pitanje isplati li mu se da uzme stambeni kredit.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 15.11.2017.

08:51

Cena za keš i na rate obaveza - kazna i milion RSD
Foto: Thinkstock

Trgovci su još od Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga dužni, a od sada imaju i obrazac tačno kako treba, da informišu potrošače ukoliko roba koju pazare nema istu cenu za gotovinu i na - rate.

Ko jasno ne označi "podsticaje" za keš vreba kaznu od 100.000 do čak milion dinara, pišu Večernje novosti.

Za većinu prodavaca tehničke robe i nameštaja primena Pravilnika o obliku i sadržini obrasca ponude finansijske pogodbe, a ona kreće 18. novembra, znači ozbiljnu pripremu. Gde god navode cenu proizvoda, moraće da navedu i tačne iznose, ukoliko se razlikuju, za kupovinu na odloženo.

“Ova obaveza proizlazi iz Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, ali dosad nije postojao obrazac. Najjednostavnije rečeno, ovo znači da kupac mora da bude upoznat sa svim detaljima ponude. Da zna koliko je roba ili usluga jeftinija u kešu, koliko procenata je skuplja na rate i kolika je onda godišnja kamata. To moraju da objave i svaki put kada se oglašavaju”, objašnjava Ranko Grba, urednik portala "Neobilten".

Načelnik odeljenja za kontrolu prometa, sprečavanje nelojalne konkurencije i zaštitu potrošača Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Goran Macura kaže da se vrlo mali broj pritužbi tržišnoj inspekciji odnosio na to da je jedna cena za proizvod kada se plaća na odloženo čekovima građana, a niža kada se plaća u gotovini.

“Trgovac može jednu vrstu robe prodavati putem prodajnih podsticaja, tako da je najčešće slučaj da je veća cena, koja je u skladu sa kalkulacijom, za robu na odloženo plaćanje, dok je prodajni podsticaj za gotovinsko plaćanje i ta cena je niža nego redovna”, objašnjava Macura.

“Ako trgovac vidno istakne kako u prodajnom objektu, tako i na oglasnom materijalu ove uslove prodajnog podsticaja to je u skladu sa zakonom i nema mesta za preduzimanje mera. Međutim, ako trgovac vidno ne istakne ove uslove, tada je u prekršaju i nadležni sud na zahtev tržišnog inspektora mu može izreći kaznu u iznosu od 100.000 dinara do milion dinara”, objašnjava on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

22 h

Podeli: