Crno zlato u plusu, petu nedelju za redom

Cene nafte su na putu da petu nedelju završe sa dobitkom, jer politička kriza u Saudijskoj Arabiji, neutrališe skok proizvodnje u SAD.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 10.11.2017.

16:53

Crno zlato u plusu, petu nedelju za redom
(Foto: Thinkstock)

Cena naftnih fjučersa je ove nedelje porasla za 2,7 odsto, pošto se hapšenja visokih zvaničnika u Saudijskoj Arabiji, u sklopu akcije borbe protiv korupcije, doživljavaju kao učvršćivanje moći princa prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, koji podržava produženje dogovora izmedju članica i nečlanica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) o smanjenju proizvodnje.

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u decembru zadržala se danas na 57,14 dolara za barel na robnoj berzi u Njujorku. Ukupan obim trgovanja bio je 39 odsto manji od 100-dnevnog proseka, izveštava agencija "Blumberg".

Severnomorska nafta "brent" za januarske isporuke je poskupela za pet centi na 63,98 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa. Cena "brenta" je ove nedelje porasla za 3,1 odsto, što je peta uzastopna nedelja rasta.

Cene nafte su na putu da zabeleže najduži period rasta od oktobra 2016. godine, zbog naznaka da će OPEK produžiti dogovor o smanjenju proizvodnje i posle marta 2018. godine, ocenjuje njujorška agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

22 h

Podeli: