Vučiću smeta Park vju, a gde je popust na ćirilicu

Predsednik Aleksandar Vučić zamera što je ime jedne od zgrada u Beogradu na vodi na engleskom jeziku. Grad je obećao i popust za ćirilicu, ali te mere još nema.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 09.11.2017.

13:10

Vučiću smeta Park vju, a gde je popust na ćirilicu
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Vučić je prilikom obilaska gradilišta Beograd na vodi rekao da je primetio "jednu falinku“.

On je govoreći o dve stambene zgrade, pitao gradonačelnika Sinišu Malog zašto se druga zgrada koja bi trebalo da ima, kako je rekao najskuplje stanove zove baš Park vju.

"Zašto Park vju? Zašto se ne zove "Pogled na park“?, pitao je.

Ukoliko bi ime nove ugrade pisalo ćirilicom, investitori Beorgada na vodi mogli bi da računaju i na popust.

Kako su obećale gradske vlasti, preduzetnici koji nazive svojih preduzeća i trgovina u Beogradu budu ispisivali ćirilicom plaćaće umanjeni iznos naknade za isticanje firme. Ovo je najavljeno kao početni korak u široj akciji na nacionalnom nivou, čiji će cilj biti zaštita ćiriličnog pisma u Srbiji.

Prva najava da će vlasnici privrednih objekata označenih našim tradicionalnim pismom dobiti olakšice u plaćanju nameta stigla je od gradskog menadžera Gorana Vesića na praznik tvoraca ćirilice Svetih Ćirila i Metodija. U planu je da vlasnici firmi latiničnih naziva i dalje plaćaju nepromenjeni iznos firmarine, ali da bude određen popust na ćirilične.

Obavljeni su i svi potrebni razgovori s Privrednom komorom Srbije i Ministarstvom privrede, rekli su iz beogradskog Starog dvora i najavili da bi nova mera trebalo da zaživi već do kraja ove godine.

Borba za opstanak ćirilice je u nacrtu Strategije razvoja kulture, i najviše polemike je upravo ona izazvala. A kako je najavio ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, strategija će biti usvojena do kraja godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: