Kako smo kupili stan u Grčkoj i koliko je koštao

Iskustva Srba sa kupovinom nekretnina na grčkom moru su brojna, a procedura je kod svih manje-više slična.

Srbija

Izvor: Grèka info

Nedelja, 05.11.2017.

10:24

Kako smo kupili stan u Grčkoj i koliko je koštao
(Foto: Thinkstock)

Bračni par iz Beograda je vlasnik stana u Nea Kalikratiji od 2011. godine, a zašto su se odlučili baš za Nea Kalikratiju i kako je tekao proces kupovine, otkrivaju za portal Grčka info:

"Zašto Grčka? Bolje pitanje za mene je zašto Nea Kalikratija? Prvi put sam otišla 1987. godine i oduševila se mestom. Grčku mnogo volim, kao i ljude koji tamo žive i vrlo često imam osećaj dok ulazim kolima u Solun, da se vraćam kući. Kao kad se posle nekog odmora vraćam u Beograd“, počinju priču.

Kaže da joj je 2011. suprug dobio mnogo bolje plaćen posao u inostranstvu, što im je dozvolilo da podignu bankarski kredit i kupe stan.

- Niste se brinuli da tokom kupoprodaje možda nešto pođe nekom neželjenom stranom i dođe do nekih problema?

"Bila sam malo zabrinuta kada je trebalo da se vratim i završavam papire. Jer mi smo kupoprodaju pogodili na reč, kako mi to kažemo. S obzirom da smo tog trenutka bili na letovanju, nismo imali novca za neku kaparu, koju nam prodavci stana nisu ni tražili. Jednostavno mislim da je bila stvar ljudske procene, sa obe strane, da li možemo da verujemo jedni drugima,"

- Kupili ste stan od 72 m2 sa velikom terasom koji se nalazi dva minuta hoda od plaže i platili ste ga 70.000 evra. Da li je u pitanju bila novogradnja ili starogradnja?

"Stan je po građevinskoj dozvoli iz 1978. godine. U pitanju su dve spavaće sobe i dnevni boravak tzv. Otvoreni koncept sa kuhinjom i trpezarijom. Znali smo da ne želimo da kupujemo novogradnju, jer je po tom pitanju vrlo slična priča kao i kod nas. Takođe svi znamo da se za novogradnju u Grčkoj plaća i dodatni porez. Mi smo imali sreće, pa je prethodni vlasnik već renovirao stan. Ugrađena je nova pvc stolarija. Kupatilo je imalo nove sanitarije, pločice takođe.

U cenu stana ušla je i kuhinja rađena po meri, dužina radnih ploča je oko 6m, zajedno sa ugradnom pločom za kuvanje i ugradnom rernom i aspiratorom. Kada smo saznali da sve to ulazi u cenu, nismo ni pokušavali da se cenkamo. Takođe smo preko prethodnog vlasnika organizovali krečenje i čišćenje celog stana. Troškovi krečenja i čišćenja su bili oko 400 evra sa materijalom.

- Kako je tekao vaš proces kupovine? Da li ste angažovali agenciju ili samo advokata?

"Iz Beograda smo poslali 1.900 evra na ime kapare (2.000 evra je maksimalan iznos za slanje, u tu ulazi i usluga slanja od 100 evra) i dogovorili putem mail-a kada ja da dođem ponovo da završimo papire. Sa sobom sam ponela 10.000 evra gotovine, koliko je i dozvoljeno da se prenese preko granice, uz bankarsku potvrdu o podizanju novca sa računa, koju mi niko nije ni tražio, ali svi znamo da to moramo da imamo.

Ja sam u Nea Kalikratiji boravila 5 dana. Od toga je 2 dana bio generalni štrajk i za 3 dana sam završila sve formalnosti oko potpisivanja ugovora. Do kupca smo došli preko vlasnika agencije za nekretnine u Nea Kalikratiji, koji je sve organizovao za mene: doček na aerodromu, smeštaj u kući koji izdaju turistima i da me vozi gde god je trebalo. Vlasnik agencije je sve organizovao: advokata koji će mene da predstavlja, jer ne možete da potpisujete ugovor bez svog advokata, zatim advokatsku kancelariju koja će sastaviti ugovor (sada i kod njih to rade notari).

Ja u Solunu imam dve prijateljice koje takođe govore srpski, jedna od njih je bila sa mnom prilikom potpisivanja ugovora.

S obzirom na to da se porez za prenos vlasništva plaćao na katastarsku vrednost stana koja je u našem slučaju iznosila oko 43.000 evra i za ovaj iznos je rađen ugovor, napravili smo i jedan interni ugovor kupac-prodavac o isplati razlike u ceni, sa dinamikom isplate.

Što se tiče dinamike isplate novca, mi smo 5.000 evra kapare dali u kešu (1.900 evra poslatih i 3.100 evra na ruke prodavca, po potpisivanju ugovora), 50.000 evra bankarskom transakcijom u oktobru, kada je suprugu odobren kredit. E sad ovde nastaje problem za sadašnje kupce. Sada se insistira na tome da kupac otvori račun u grčkoj banci za sva ova plaćanja. Malo je komplikovana procedura, jer za to traže dosta dokumenata prevedenih na grčki.

Pošto sam ja bila pionir očigledno u kupovini nekretnine, meni je bio dovoljan pasoš i AFM broj, koji sam svakako morala da dobijem pre kupovine stana. Ostatak novca smo isplatili takođe u gotovini, u januaru sledeće godine, 15.000 evra, kada je stan ispražnjen".

- Osim navedenih, koji su bili ostali troškovi koje ste morali da platite?

"Usluge advokata (obezbedio ga je vlasnik agencije za nekretnine) 450 evra, usluge sačinjavanja ugovora 800 evra, usluge agencije za nekretnine 2% od prodajne cene stana ili 1.400 evra, porez na katastarsku vrednost stana 4.300 evra, jer je tada porez za strance bio 10%".

- U Grčkoj znamo da ne postoji Infostan, ali se posebno plaćaju struja, voda, negde čak i pražnjenje septičkih jama... Koliko vi plaćate račune za stan od 70 m2?

"U Nea Kalikratiji se voda plaća dva puta godišnje. Jedan račun je oko 100 evra, a drugi je neka taksa koja obično iznosi do 20 evra. Što se tiče struje, sve zavisi koliko koristite nekretninu na godišnjem nivou. Takođe imamo fiksnu telefonsku liniju, preko koje koristimo i internet i to plaćamo cele godine. Svi ovi troškovi voda, struja, telefon godišnje otprilike iznesu 1.200-1.400 evra, zavisno od potrošnje struje.

Preporučujem da sa grčkom bankom potpišu tzv. Trajni nalog za plaćanje računa. Meni banka plaća račune za struju i telefon+internet, koji naizmenično stižu za naplatu svaki drugi mesec. Vodu plaćam na šalteru komunalne službe u mestu, čim prvom prilikom stignem tamo. Račun od 100 evra obično u januaru stiže za naplatu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

103 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: