"Nema kapaciteta, jedan inspektor na 1.200"

Novi Zakon o inspekcijskom nadzoru omogućio je kontrolu neregistrovanih privrednih subjekata, kao i novu preventivnu i savetodavnu ulogu inspektora.

Srbija

Izvor: Beta

Nedelja, 29.10.2017.

10:14

Foto: Thinkstock

To je ocenjeno na skupu o sivoj ekonomiji i inspekcijskom sistemu Srbije.

Pomoćnik direktora Upravnog inspektorata Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Nenad Šarkoćević ocenio je na skupu koji organizuje Danas Conference Center da je novim zakonom postignuta bolja koordinacija i usklađivanje inspekcijskog nadzora koji vrše različite inspekcije.

Dodao je i da zakon stavlja naglasak na savetodavne posete i redovno informisanje privrednika, ali i na planiranje i zajedničke inspekcijske nadzore.

On je rekao da položaj zaposlenih u inspekcijskim službama nije na zadovoljavajućem nivou i da nemaju dovoljno kapaciteta ni opreme.

Ukupan broj republičkih i lokalnih inspektora, kako je rekao, je oko 6.500, znači da jedan inspektor dolazi na 1.200 stanovnika, dok je u Evropi jedan inspektor na 780 stanovnika.

"U ovom trenutku radimo analizu svake pojedinačne inspekcije. Kada sagledamo situaciju i razgovaramo sa svim inspektorima, predložićemo Ministarstvu finansija broj potrebnih inspektora", rekao je on.

Rukovodilac Jedinice za podršku Koordinacionoj komisiji za inspekcijski nadzor Dragan Pušara rekao je da je prošle godine bilo 250.000 inspekcijskih nadzora, a od toga 5.000 nad neregistrovanim privrednim subjektima.

Istakao je da je u prva dva meseca primene Zakona o inspekcijskom nadzoru u prošloj godini za 50 odsto porastao broj novoregistrovanih preduzeća.

Sekretar udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije Žarko Malinović rekao je da je potrebno povećati kontrolu neregistrovanih privrednih subjekata, a smanjiti kontrole onih koji legalno posluju.

On je rekao da je privrednicima potrebno 72 radna sata da opsluže inspekcije.

Problem je, kako je rekao, jer trećina privrednika nije upoznata sa tim da je Zakon o inspekcijskom nadzoru stupio na snagu i potrebno je da budu bolje informisani.

Predsednik Unije poslodavaca Vojvodine Stanko Krstin ocenio je i da je siva ekonomija ogroman problem na kome treba da radi celo društvo, a ne samo inspekcije.

Krstin je naglasio i da je glavni problem legalnih poslodavaca neadekvatna regulativa i preveliki nameti.

"Velika birokratija je problem koji stvara sivu ekonomiju", ocenio je on i dodao je važno da se štp veći deo privrede prevede u legalne tokove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: