Vujović: U Pošti stotine broje pare, ukidamo keš

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da se zalaže za smanjenje učešća gotovog novca u srpskoj ekonomiji, za koji kaže da "hrani sivu ekonomiju".

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 24.10.2017.

12:46

Vujović: U Pošti stotine broje pare, ukidamo keš
Foto: Tanjug/Tanja Valiæ

On je najavio spremnost da razmotri stimulativne mere za korišćenje bezgotovinskog plaćanja.

"Ja sam za to da se bitno smanjuje učešće keša u srpskoj ekonomiji. Na Kopaonik forumu smo imali prilike da čujemo dosta zabrinjavajuće podatke koliko se keša u srpskoj ekonomiji koristi. Mislim da keš hrani sivu ekonomiju, i da nije dobro", rekao je Vujović.

Vujović je to izjavio posle izlaganja na Ekonomskom samitu Srbije pod nazivom "Mapa puta ka unapređenju konkurentnosti“.

Rekao je da postoje podaci da Poštanska štedionica i Pošta imaju stotine ljudi koji se bave samo brojanjem novca koji se isplaćuje u gotovini.

"To je potpuno neproduktivno korišćenje resursa", konstatovao je Vujović.

Ministarstvo finansija je, kako je kazao, spremno da razmotri stimulativne mere za korišćenje bezgotovinskog plaćanja.

"Da damo nižu stopu PDV-a, stimulacije, da ljudi, posebno oni koji novac dobijaju iz budžeta, a to su socijalna pomoć, kompenzacija u poljoprivredi i penzije, dobiju direktnu finansijsku stimulaciju da bi ta davanja iz budžeta dobijali preko računa u Poštanskoj štedionci ili komercijalnim bankama koje bi potpisale ugovor o davanju računa bez mesečne naknade i troškova", objasnio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: