"Prva deonica Niš - Pločnik, očekujemo pomoć EBRD"

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović prenela je delegaciji EBRD-a da je saradnja sa tom finansijskom institucijom izuzetno važna za našu zemlju.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.10.2017.

12:59

Foto: Tanjug/Rade Preliæ

Ggeneralna direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj za Centralnu i Jugoistočnu Evropu, Šarlot Ruh, pohvalila je aktivnosti vlade i istakla da je za EBRD Strategija za Srbiju veoma važna.

„Od šest strateških ciljeva, zadovoljstvo nam je što sa vama radimo na četiri. Efikasna javna uprava, socijalna inkluzija, integracije i energetska efikasnost su od izuzetne važnosti za naš starteški pravac", rekla je Ruh na sastanku, kojem je porisustvovao i Danijel Berg, direktor EBRD za Srbiju.

Tema razgvora, kako je saopšteno, bili su strategija EBRD-a za Srbiju, infrastrukturni projekti u oblasti drumskog i železničkog saobraćaja, poboljšanje energetske efikasnosti i planovi u okviru rodne ravnopravnosti.

"„Saradnja sa EBRD je od velike važnosti za nas. Pored izgradnje Koridora 10, realizujemo projekat rehabilitacije putne infrastrukture u kom EBRD učestvuje sa 100 miliona evra, kao i projekte u železničkom saobraćaju, kroz reformu železničkog sektora, rehabilitaciju pruga i nabavku i modernizaciju lokomotiva"“, izjavila je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade je podsetila da je cilj Vlade Srbije i ministarstva koje vodi regionalno povezivanje, istakavši kao jedan od važnijih projekata izgradnju „autoputa mira“ Niš-Merdare-Priština.

„"U pitanju je projekat vredan 800 miliona evra. U fazi pregovora smo za prvu deonicu Niš-Pločnik, vrednu 212 miliona evra za šta očekujemo i podršku EBRD-a. Jer, infrastrukturno i privredno povezivanje regiona je od značaja za naš dalji razvoj"“, istakla je ona.

Govoreći o dostignućima u rodnoj ravnopravnosti potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela je istakla da je u prethodnom periodu napravljen strateški i zakonodavni okvir, ali da je Srbija posvećena stvaranju povoljnog okruženja za uključivanje žena u politički, ekonomski i socjalni život zemlje.

"„Izuzetno cenimo podršku EBRD koja kroz program „Žene u biznisu“ pomaže razvoju ženskog preduzetništva. Naša želja je da i kroz druge projekte zajedno radimo na osnaživanju žena, sa posebnim osvrtom na ranjive grupe, gde spadaju i žene sa sela“", rekla je ona.

Sagovornici su se složili da je unapređenje energetske efikasnosti u Srbiji značajan projekat, s obzirom da se oko 40 odsto energije gubi u stambenim jedinicama, a oko 25 odsto u komunalnoj infrastrukturi, i istakli spremnost da na tome zajednički rade.

Mihajlovićeva je kao poklon Ruhovoj uručila vezeni srpski peškir, rad žena sa sela, članica Etno-mreže, kao deo prakse potpredsednice Vlade da zvaničnicima sa kojima se sastaje poklanja ručne radove nastale kao rezultat inicijative „Uposlimo hil?adu žena u ruralnim područjima“, koju Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost realizuje u saradnji sa Etno-mrežom i NALED-om.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: