Prosečan štediša - muškarac 45-50 sa 13.000 EUR

Podaci Erste banke pokazuju da građani Srbije i dalje rado štede u banci iako kamate stagniraju ili čak i padaju.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 24.10.2017.

12:19

Prosečan štediša - muškarac 45-50 sa 13.000 EUR
(Foto: Thinkstock)

Štednja u toj banci je za devet meseci ove godine porasla za sedam odsto, odnosno za 3,6 milijardi dinara i dostigla je 54,6 milijardi dinara, izjavila je Ana Anđelković, šefica prodajne mreže Erste banke.

Ona je navela da je i dalje gro štednje u evrima, oko 80 odsto, a vrlo je izražen i rast "a vista" štednje.

Štednja po viđenju je tako skočila za 21 odsto i iznosi 70 procenata ukupnih depozita.

Na pitanje kako se tumači toliki rast "a vista" štednje kada klijenti nemaju nikakvu dobit, Anđelkovićeva je kazala da kamata na štednju po viđenju za evre u Erste banci iznosi 0,05 odsto godišnje, dok je na isti period ročnosti kamata za oročene depozite u istoj valuti 0,6 odsto.

Reč je, kako dodaje, o vrlo fleksibilnom proizvodu koji omogućava raspolaganje novcem, a ujedno donosi i određeni interes.

Kao razlog za rast štednje uopšte navodi rast poverenja klijenata u banke što je, kako ocenjuje, veoma pozitivno.

Na pitanje kakva su očekivanja u pogledu kamata, Anđelkovićeva navodi da smanjenje referentne kamatne stope Narodne banke Srbije utiče na dodatno smanjenje kamatnih stopa na dinarsku štednju i da se njihovo povećanje skorije ne očekuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

12 h

Podeli: