"Rezultati reformi u Srbiji bolji od očekivanih"

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da je Srbija u dosadašnjem sproveđenju reformi postigla više od očekivanog.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 24.10.2017.

10:46

Foto: Tanjug, arhiva

"Ekonomija se danas nalazi u dobrom položaju, upotreba resursa je efikasna i zato možemo značajno da povećamo penzije i plate većeg broja zaposlenih u javnom sektoru", kazao je Vujović na Srpskom ekonomskom samitu u Beogradu.

On je istakao da reforme moraju da se završe kako bi se obezbedili održivi uslovi rasta privrede na duži period.

Kako je ocenio, planovi za povećanje plata i penzija neće usporiti dosadašnju reformu, odnosno fiskalnu konsolidaciju.

On je kazao da je trenutni suficit republičkog budžeta 86 milijardi dinara.

Vujović je rekao da je Srbija do sada imala dobre rezultate u naplati prihoda i u manjim rashodima.

On je najavio da će se nastaviti reforma Poreske uprave i kazao da se radi na tome da se što bolje i više iskoriste investicije, ali i da se ulaže u bolju opremu i nove tehnologije.

Prema njegovim rečima, inovacije će omogućiti otvaranje novih radnih mesta i održivi razvoj.

Vujović je kazao da Srbija treba da izbegne takozvanu zamku srednjeg prihoda jer druge zemlje postaju sve konkurentnije pošto angažuju bolje stručnjake, imaju bolji dizajn proizvoda i bolju logistiku i "zbog toga je nužna reforma obrazovanja ali i uvođenje digitalizacije u sve sfere".

On je najavio pomoć naučno-istraživačkom sektoru kroz dodatne fondove i nepovratna sredstva koji će omogućiti njegov razvoj.

"Radi se i na obezbeđivanju dugoročnog finansiranja srpskih istraživača i njihovom povezivanju s mladim stručnjacima iz dijaspore", istakao je Vujović.

On je kazao da će se dodatne uštede u budžetu omogućiti i kroz uvođenje energetski efikasnih tehnologija u javnu upravu.

Ponovio je da je bitno da se Srbija regionalno poveže sa svim zemljama u okruženju, što će olakšati kretanje roba i usluga a time podići rast privrede i njenu konkuretnost.

Vujović je dodao da očekuje da će Srbija za tri do pet godina da završi pregovore o poglavljima u procesu pridruživanja EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: