"Povećati konkurentnost povećanjem investicija"

Konkurentnost srpske ekonomije mora prevashodno da bude povećana kroz sve veće i veće investiranje domaćeg privatnog sektora.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.10.2017.

09:07

Foto: Thinkstock

Sa druge strane, konkurentnost povećava i veći iznos investicija stranih investitora, i na kraju veći iznos ukupnih kapitalnih investicija, smatra predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović.

"Nakon ostvarene stabilne makroekonomske pozicije i uspešne fiskalne konsolidacije, moraju se još ofanzivnije nastaviti reforma javnog sektora i generalno restrukturiranje javnih preduzeća koja bi u budućnosti sigurno pozitivno doprinela bilansu ukupnih investicija u Srbiji”, izjavio je Vlahović u izjavi za Tanjug, uoči zvaničnog otvaranja 17. Ekonomskog samita Srbije.

Ukoliko Srbija želi da ima stope rasta od pet i više procenata, ukupan iznos investicija u Srbiji mora biti na nivou od najmanje 23 ili 24 procenta bruto domaćeg proizvoda.

"Mi sa pet procenata godišnjeg rasta i dalje ne možemo za deset godina duplirati naš BDP. Tek sa prosečnom stopom od 7,2 posto mi možemo očekivati da ćemo za deset godina duplirati BDP", ocenio je Vlahović.

Naš rast je danas na nivou od između 2,5 i 3,0 procenta, a jasno je da se ta konvergencija sa razvijenim zemljama sa ovim stopama rasta ne može brzo postići, smatra on.

"Naprotiv, mislim da država, odnosno kreatori ekonomske politike, moraju raditi upravo na tom osnovnom cilju, a to je povećanje privatnih i kapitalnih investicija", istakao je on.

Kako je dodao, Srbiju sigurno očekuje neka vrsta reforme našeg poreskog sistema i proces reforme poreske administracije.

"Tu će se siguro nešto menjati. Ako smanjite direktne poreze, morate povećati indirektne poreze. Nemoguće je smanjiti poreze i doprinose na plate, a istovremeno zadržati istu stopu PDV-a", kaže on.

Za poslodavce bi, kako je istakao, svakako bila bolja mera i stimulativnija upravo smanjenje onog poreskog zahvatanja koje njih najviše i tangira, a to su porezi na kapitalnu dobit i porezi i doprinosi na plate.

"To bi im omogućilo jedan veći iznos koji bi se odvajao za investiranje", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: