EUR tone pod pritiskom krize

Indeksi na svetskim berzama su u plusu posle ubedljive pobede japanskog premijera Šinzo Abea na parlamentarnim izborima. Evro pao usled krize u Kataloniji.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.10.2017.

19:21

EUR tone pod pritiskom krize
Foto: Thinkstock

Bitniji indeksi u Evropi su u plusu na sredini dana. Nemački indeks DAX porastao je 0,2 odsto, francuski CAC 40 u plusu je 0,5 odsto, dok je britanski FTSE 100 porastao 0,1 odsto.

Fjučersi indeksa Dau Džons, Standard end Pur 500 i Nasdak predviđaju da će trgovanje na Vol stritu takođe početi s dobicima.

Azijski indeksi završili su trgovanje različitim rezultatima. Japanski Nikei 225 porastao je 1,1 odsto, šangajski kompozitni indeks 0,1 odsto, dok je južnokorejski Kospi jedva u plusu. Hongkonški Hang Seng pao je 0,6 odsto, a australijski S&P/ASX 200 završio je 0,2 odsto u crvenom.

Abeova koalicija osvojila je na jučerašnjim izborima dvotrećinsku većinu, delimično i zbog raspada najveće opozicione stranke pre mesec dana. Dobar rezultat zabeležila je nova opoziciona partija, koja se protivi Abeovoj nameri da promeni pacifistički posleratni ustav i izbaci iz njega član koji zabranjuje vojsci Japana učešće u ofanzivnim operacijama u inostranstvu, zbog čega bi Abe mogao da ima problema da ubedi birače da na referendumu glasaju za promenu ustava.

Abeova ubedljiva pobeda uticala je da Nikei 225 ostvari najduži zabeleženi niz u plusu, dok je japanski jen na najnižem nivou od jula, navodi Asošiejted pres.

Evro je danas oslabio u odnosu na dolar za 0,2 odsto, i pao na 1,1735 dolara, pošto investitori iščekuju razvoj situacije u Španiji, gde katalonski separatistički lideri razmatraju odgovor španskoj Vladi koja je objavila plan za preuzimanje kontrole nad tim regionom.

Dolar je u porastu drugi dan zaredom pošto su investitori ohrabreni nastojanjem predsednika SAD Donalda Trampa da temeljno preoblikuje poreski sistem SAD. Trampov plan podrazumeva smanjenje poreske stope za korporacije s 35 na 20 odsto. Ako poreske reforme budu usvojene, najverovatnije će i referentna kamata biti povećana, od čega će korist imati banke i druge finansijske kompanije, navodi Asošiejted pres.

Cene nafte su danas različite. Referentna američka nafta poskupela je za 0,2 odsto na 51,9 dolara po barelu, dok je cena nafte Brent pala za 0,4 odsto na 57,5 dolara po barelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: