"Ovaj projekat ima snažnu ekonomsku komponentu"

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da je početak realizacije projekta "Duboka prerada" veliki dan za NIS i Srbiju.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.10.2017.

15:57

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

On je istakao i da će ta investicija omogućiti energetsku stabilnost i sigurnost.

Antić je, na svečanom obeležavanju početka projekta u rafineriji Pančevo, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dodao da je izgradnja postrojenja važna za razvoj i povećanje BDP.

"Projekat ima snažnu ekonomsku komponentu", rekao je Antić i ukazao da će se sada steći uslovi za prestanak proizvodnje mazuta i da će derivati biti čistiji.

Prema njegovim rečima, politička i ekonomska stabilnost omogućavaju investicije zbog čega je posebno zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Predsednik Gaspromnjefta Aleksandar đukov rekao je da će ova kompanija po završetku projekta biti u rangu sa svetskim rafinerijama i dodao nema sumnje da će projekat biti uspešno realizovan bez obzrisa zšto je reč o komplikovanom i krupnom projektu.

Prema njegovim rečima, realizacija investicija će učvrsititi poziciju kompanije NIS.

"Od 2009. godine do sada uložili smo više od 2.5 milijarde evra u razvoj što je omogućilo da NIS postane jedan o energetskih lidera u regionu", rekao je on.

đukov je naveo da početak projekta pokazuje ozbiljnost namera Vlade i NIS-a razvojne politike i najavio nova ulaganja gasprom njefta.

Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin rekao je da će ove godine ekonomska saradnja između dve zemlje biti veća i da se nada da će dostići iznos od 2.5 milijarde evra.

Govoreći o početku izgradnje postrojenja u rafineriji u Pančevu, Čepurin je rekao da očekuje da će projekat biti uspešno realizovan za dve godine u korist Srbije i Rusije.

Predsedik pokrajinske vlade Igor Mirović ocenio je da početak poduhvata oslikava novu klimu u Srbiji i ekonomski prosperitet, što je kako je naveo, Srbiji ranije nedostajalo.

Mirović je rekao da je u južnobanatskom okrugu ove godine u odnosu na kraj 2016. broj nezaposlenih manji za 4.000.

Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev ponovio je da je investicija u izgradnju postojenja "Duboka prerada" koje je ključni projekat druge faze modernizacije rafinerije u Pančevu vredna preko 300 miliona evra.

On je rekao da se u tom slučaju primenjuju nove tehnologije koje donose nove vrednosti i dodao da se završetak radova na izgradnji planira za treći kvartal 2019.

Prema njegovim rečima, njegovom izgradnjom prerađivački kompleks NIS-a biće među najmodernijima u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

22 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: