"Od NIS već 100 mlrd. RSD, najkvalitetnije gorivo"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je nova investicija Naftne industrije Srbije u duboku preradu u Pančevu veoma značajna za celu Srbiju.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.10.2017.

12:05

Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

Na ceremoniji otvaranja radova, Vučić se posebno zahvalio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu na tome što se saradnja dve zemlje kreće u sve boljem pravcu.

“Posebno bih se zahvalio predsedniku Putinu, naša ekonomska saradnja ide uzlaznom linijom i rekao bih naša zajednička kompanija. Jer kako kaže ambasador Aleksandar Čepurin, nije ovo ruska kompanija, nego rusko-srpska kompanija. Imaju Rusi većinu, ali i mi smo i te kako značajan partner sa 29 odsto”, kazao je Vučić.

Naveo je da od projekta duboke prerade očekujemo puno jer smo znali da nema budućnosti pančevačke rafinerije bez duboke prerade.

“Posebno je važno što će i deca u komšiluku moći da se kreću bez zaštitnih maski. 330 miliona dolara je i te kako važna investicija i značiće boljitak za sve građane Srbije”, kazao je Vučić.

“Kada u trećem ili četvrtom kvartalu 2019. godine ovo postrojenje bude otvoreno, 100.000 tona koksa nećemo morati da uvozimo, imaćemo naših 140.000 tona koksa. Imaćemo više novca za budžet”, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je izjavio da NIS najviše doprinosi budžetu Srbije, da je od početka godine donela više od 100 milijardi dinara u državnu kasu i poručio da će se u Srbiji proizvoditi najkvalitetnije gorivo.Vučić je istakao da očekuje da taj iznos do kraja godine bude i 1,3 milijarde evra.

To je, kazao je, oko deset odsto na nivou konsolidovanih prihoda, svih prihoda u Srbiji, čak 16 odsto prohoda za vladu i između 2,5 do 2,6 BDP-a Srbije.

"Iz toga je jasno koliki je značaj NIS-a za Srbiju i ovo što danas radimo i otvaramo u Pančevu", rekao je Vučić i dodao da očekujemo mnogo od projekta "Duboke prerade".

Investicije NIS-a su, naznačio je, do danas obezbedile da imamo najbolje gorivo u ovom delu Evrope.

"Kvalitet dizela i beznina bolji je kod nas nego u okolnim zemljama, a naš posao je da uvećamo prozivodnju dizela, da imamo koksa, da tešku frakciju u nafti svedemo na minimum i pokušamo da kažemo da pripadamo jednoj od zemalja sa najmodernijom proizvodnjom nafte", rekao je Vučić.

Ključni projekat druge faze modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu

Foto: NIS
U Rafineriji nafte Pančevo danas je svečano obeležen početak izgradnje postrojenja za duboku preradu sa tehnologijom odloženog koksovanja, ključne investicije druge faze modernizacije Rafinerije. Svečanom događaju prisustvovali su Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije, Igor Mirović, predsednik Pokrajinske Vlade, Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije, Aleksandar Čepurin, ambasador Ruske Federacije u Srbiji, Aleksandar Djukov, predsednik Upravnog odbora „Gasprom njefta“, Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, članovi Vlade Republike Srbije, predstavnici lokalne samouprave grada Pančeva i brojne zvanice.

U projekat „Duboka prerada“ biće uloženo više od 300 miliona evra, što je jedna od najvećih investicija u Srbiji u narednih nekoliko godina. Završetak radova na izgradnji postrojenja planiran je za treći kvartal 2019. godine i njegovom izgradnjom prerađivački kompleks NIS-a biće među najmodernijim u Evropi. Glavni projektant i kompanija koja upravlja izgradnjom je međunarodna kompanija CB&I.

Projektom „Duboka prerada“, NIS nastavlja trend neprestane modernizacije svojih postrojenja i radnih procesa kako bi tržištu obezbedio ponudu najkvalitetnijih goriva. Nova postrojenja omogućiće optimalno iskorišćenje kapaciteta Rafinerije nafte u Pančevu i povećanje efikasnosti prerade do 99,2 odsto sa sadašnjih 86 procenata. To će značiti povećanu proizvodnju visokokvalitetnog benzina i dizela, kao i početak proizvodnje koksa, proizvoda koji je do sada uvožen u našu zemlju. Time će NIS ujedno nastaviti da unapređuje energetsku stabilnost Republike Srbije.

Realizacijom ovog projekta NIS takođe nastavlja sa ulaganjima u unapređenje zaštite životne sredine jer će se početkom rada „Duboke prerade“ steći uslovi za prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora. To će ujedno omogućiti da Srbija ispuni svoje međunarodne obaveze u smislu ograničavanja korišćenja goriva koja imaju visok sadržaj sumpora.

Povodom svečanog događaja u Rafineriji nafte Pančevo, Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a je izjavio:

„Realizacija projekta Duboka prerada sa tehnologijom odloženog koksovanja nova je prekretnica u razvoju NIS-a i značajan korak u daljoj modernizaciji Rafinerije nafte u Pančevu. Ovaj projekat značajan je i za ceo naftni sektor u Srbiji. Razvoj prerađivačkih kapaciteta i implementacija modernih tehnologija osiguraće da NIS ostane lider na veoma zahtevnom i konkurentnom regionalnom tržištu naftnih derivata. Uveren sam da ćemo, zahvaljujući uspešnoj saradnji dva ključna akcionara, 'Gasprom njefta' i Vlade Republike Srbije, nastaviti sa razvojem NIS-a i biti primer drugima kako po efikasnosti poslovanja, tako i po uvažavanju principa održivog razvoja“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: