"Srbija napravila veliki pomak, nastavite dalje"

Inovacije mogu biti glavni pokretač promena i unapređenja konkurentnosti privrede Srbije, budući da smo usred revolucije po pitanju nauke i tehnologije.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.10.2017.

10:57

Foto: Thinkstock

"Srbija može biti globalno prisutna u lancu tržišta i može biti napredna hajtek tehnologija vezano za znanje i sve što se dešava, a što će promeniti glavne ekonomske sektore u ovoj zemlji. Dakle inovacija zaista može biti ona glavna stvar koja će uticati na promene u Srbiji", izjavio je potpredsednik američkog Saveta za konkurentnost Čad Evans uoči zvaničnog otvaranja 17. Ekonomskog samita Srbije.

Srbija je prošla kroz vrlo izazovan ekonomski period u protekle dve decenije, napravivši veliki pomak napred, konstatovao je on, i naglasio "nastavite dalje u pravcu u kom se krećete".

Evans je u tom kontekstu predočio da moramo da obratimo pažnju na hitnost u tom kretanju, jer se svet jako brzo menja usled digitalizacije, robotike, nanotehnologije, biotehnologije, tako da su radna mesta i roba dostupni svuda putem digitalizacije i digitalne mreže.

"Danas vreme ne ide u prilog nikome, jer se svi bore za tržište i investicije", izjavio je Evans, dodajući da se tehnologija previše brzo menja i razvija o čemu svedoči podatak da je životni ciklus proizvoda smanjen za jednu cetvrtinu od 1997. godine, naveo Evans.

Srbiji su, kako je naglasio, neophodne inovacije, veća izdvajanja za tehnička istraživanja, pružanje raznih podsticaja istraživačkim timovima na Univerzitetima, razvoj ljudskih talenata, povećanje kapitala, investicija, smanjenje poreza i povezivanje tržišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: