Dva meseca bez važne veze sa Srbijom - ko je kriv?

Iako su nadležni u preduzeću Srbija voz tvrdili da su rumunske železnice "jednostrano ukinule saobraćaj na pruzi Temišva - Vršac zbog ekonomske neisplativosti",

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.10.2017.

09:10

Dva meseca bez važne veze sa Srbijom - ko je kriv?
Foto: Tanjug, arhiva

u preduzeću "CFR Calatori" za Danas su zvanično potvrdili da je do toga došlo zbog starog duga Železnica Srbije.

“Želimo da mera suspenzije železničkog saobraćaja na toj relaciji bude privremena. Ova odluka je po objavljivanju poslata srpskim kolegama putem zvaničnih dokumenata, kojim smo tražili pojašnjenja i rešenja određenih finansijsko-trgovinskih pitanja između CFR Calatori i Železnica Srbije. Poslovodstvo CFR Calatori izrazilo je spremnost i preduzelo nekoliko koraka od proleća kako bi se organizovao bilateralni sastanak s predstavnicima Železnica Srbije u vezi sa plaćanjem dugova iz 2012. godine i primenom mera kojim bi se omogućio železnički saobraćaj između Temišvara i Vršca. CFR Calatori je u potpunosti otvoren za organizovanje železničkog prevoza na liniji Temišvar - Vršac u oba pravca”, rečeno je Danasu u rumunskoj železničkoj kompaniji "CFR Calatori".

U "Srbija vozu" pak ističu da su sastanci sa predstavnicima "CFR Caltori" održani u Beogradu od 7. do 9. septembra te da je tom prilikom, između ostalog, konstatovano i da postoje dugovanja prema rumunskoj strani koja su nastala u periodu pre nastanka "Srbija voza" (odnosno pre organizovanja Železnica Srbije kao holdinga koji se sastoji iz tri celine odnosno samostalna preduzeća).

“Postoje potraživanja od strane CFR Calatori za perioda od pre 10. avgusta 2015. godine, koja je preduzeće Srbija voz izdvajanjem iz Železnica Srbije preuzelo na sebe. Na pomenutom sastanku preduzeće "Srbija voz" je pokazalo spremnost da potraživanja vrati iz sopstvenih sredstava i predložilo rumunskoj strani dinamiku izmirenja obaveza, uz uslov da se do kraja važećeg reda vožnje ponovo uspostavi obustavljeni saobraćaj. S obzirom da predstavnici CFR Calatori nisu imali ovlašćenja da prihvate ponuđeni predlog očekujemo da će u narednom periodu kolege iz rumunskih železnica zauzeti konačan stav po ovom pitanju i o tome nas blagovremeno obavestiti”, kažu u preduzeću "Srbija voz".

Interesantno je da srpska ali ni rumunska strana i pored našeg insistiranja nisu htele da obelodane iznos duga Železnica Srbije prema kompaniji CFR Calatori.

Podsećanja radi, saobraćaj na pruzi Temišvar - Vršac je zaustavljen od 1. avgusta i kompozicije koje po redu vožnje kreću iz Temišvara saobraćaju samo do Stare Moravice, mesta na rumunsko-srpskoj granici.

Danas je tada pisao o tom slučaju, a iz "Srbija voza" nam je tom prilikom rečeno da do prekida u saobraćaju nije došlo zbog dugova kako je tih dana pisala rumunska štampa već zbog "ekonomske neisplativosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

10 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: