Srbija korak bliže EU, pomogla i Češka

Većoj konkurentnosti srpskih preduzeća i industrije na tržištu Evropske unije (EU) doprineo je i projekat započet oktobra 2015. godine.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 22.10.2017.

14:14

Srbija korak bliže EU, pomogla i Češka
Foto: Thinkstock

Reč je o projektu "Jačanje kapaciteta nacionalnog sistema za infrastrukturu kvaliteta i tela za ocenu usaglašenosti proizvoda u Republici Srbiji", qa kroz taj tvining projekat, uloženo je milion evra, i to 900.000 evra iz pretpristupnih fondova EU i 100.000 evra iz budžeta Srbije.

Projekat su sprovodili konzorcijum iz Češke (Češki institut za metrologiju, Češka kancelarija za standarde, metrologiju i ispitivanje i Češki institut za akreditaciju) i Ministarstvo privrede Srbije.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra privrede Aleksandar Starčević je na zatvaranju projekta u Beogradu rekao da je on pomogao unapređenju sistema koji omogućava srpskoj privredi da plasira kvalitetne i bezbedne proizvode na inostrano i domaće tržište.

"Neki od konkretnih rezultata su podrška privredi kroz edukativne skupove i radionice, izrada dokumenata važnih za primenu propisa i napredak u pregovorima pristupanja Srbije EU, kao i medijska promocija i informisanje potrošača i najšire javnosti", kazao je Starčević.

Ambasadorka Češke Ivana Hlavsova rekla je da je saradnja i razmena iskustava dve zemlje važna jer Češka ima iskustvo u oblasti testiranja kvaliteta proizvoda.

"Projekat je pomogao da se Srbija još više približi standardima EU i Češka podržava Srbiju u opredeljenju da postane član EU", kazala je Hlavsova.

Šef sektora za evropske integracije i ekonomske poslove Delegacije EU u Srbiji Radica Nusdorfer podsetila je da EU više od 15 godina podržava poboljšanje kvaliteta proizvoda u Srbi sa bespovratnom donacijom od 15 miliona evra.

"Srpska privreda treba da bude svesna i obaveza u oblasti bezbednosti proizvoda, pa će naša saradnja ubuduće biti usmerena ka malim i srednjim preduzećima, potrošačima i institucijama u lancu infrastrukture kvaliteta", istakla je Nusdorfer.

Kroz tvining program se podržava saradnja institucija zemalja članica EU i institucija kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: