"Srbija na začelju, ne koristimo otpad kao gorivo"

Srbija se nalazi ispod nivoa najgorih zemalja Evropske unije (EU) po procentu zamene fosilnog goriva, gorivom dobijenom od otpada.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 22.10.2017.

11:51

Foto: Thinkstock, ilustracija

Direktorka Udruženja cementne industrije Srbije Dejana Milinković, rekla je novinarima, posle obilaska fabrike cementa Lafarž u Beočinu, da je važno da se regulatorno, ali i na tržištu obezbedi dovoljna količina pouzdanog i stabilnog otpada koji bi fabrike mogle da koriste kao zamenu za fosilna goriva.

"Od 2008. godine u Srbiji je započeto spaljivanje, odnosno upotreba otpada kao goriva i zamenjeno je 22 odsto fosilnog goriva, ali je EU supstituisala više od 40 odsto", rekla je Milinković.

Dodala je da je Srbija na tako niskom nivou upotrebe otpada kao goriva i zbog zakona koje treba uskladiti sa evropskim i podzakonskih akata koji su neprimenljivi.

"Potrebno je urediti i tržište otpada", rekla je ona i istakla da na domaćem tržištu otpada ne postoji sigurna količina i pouzdan sastav i kvalitet otpada da bi se koristio kao zamena za gorivo.

Proizvođači cementa, prema rečima Milinkovićeve, koriste godišnje oko 50.000 tona otpada kao izvora energije i oko 320.000 tona otpada kao zamenu za prirodne sirovine i spremni su da ponude rešenja za zbrinjavanje značajnih kolilina različitih vrsta otpada bez posledica na životnu sredinu.

Direktor kompanije Lafarž Dimitrije Knjeginjić rekao je da svaka zemlja koja strateški pristupa rešavanju problema otpada u cementnoj industriji pronalazi partnera jer se cementne peći koriste za kontrolisano sagorevanje goriva dobijenog preradom otpada.

"Na taj način se smanjuje potrošnja neobnovljivih rezervi fosilnih goriva, smanjuju troškovi i štiti životna sredina", rekao je on.

Poslovno Udruženje cementara Srbije čine cementare u Beočinu, Popovcu i Kosjeriću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

21 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: