Ako vam "smeta" komšijina kuća, srušite je za 10 €

Ako Opština tvrdi da nema finansijskih sredstava za rušenje divlje gradnje, uklanjanje nelegalnog objekta mogu platiti i komšije.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Subota, 21.10.2017.

09:36

Ako vam
(Foto: Thinkstock)

Pod uslovom da oni imaju para. U Ministarstvu građevinarstva kažu da je neophodno da postoji rešenje inspekcije da je objekat podignut bez dozvole, pišu Večernje novosti.

Iako po Zakonu o planiranju i izgradnji rušenje treba da plati i sprovede vlasnik, to često nije slučaj. Grube radove, zato, preuzimaju lokalne samouprave, a novac naknadno potražuju od nelegalnog graditelja. Neretko je, međutim, nedostatak novca opštinama izgovor da dozvole da se objekti kojima su bili udareni samo temelji stave i pod krov i usele.

Slična situacija je i u Ulici Milovana Marinkovića, u beogradskoj opštini Voždovac, gde su inspektori doneli rešenje o rušenju, ali u opštinskom budžetu nisu planirana sredstva. Oko 130 komšija, koji su potpisali peticiju, spremno je čak i da finansijski učestvuje u uklanjanju objekta.

"Problem je što se u ovom slučaju ne zna ko je investitor, jer se on vodi kao N. N. lice. I ako bismo platili rušenje, mi ne bismo imali od koga da tražimo da nam vrati novac", objašnjava Miloje Zečević, prvi komšija. - Ovde je zakon u više navrata prekršen i za to su zaprećene kazne od pet do osam godina zatvora, ali pošto je investitor nepoznat, ispada da ne može biti ni kažnjen.

U resornom ministarstvu napominju da član 171 Zakona o planiranju i izgradnji propisuje da rešenje o uklanjanju objekta, odnosno njegovog dela, obavlja republički, pokrajinski, odnosno organ jedinice lokalne samouprave nadležan za poslove građevinske inspekcije. On pravi program uklanjanja objekata i odgovara za njegovo izvršenje, a troškovi padaju na teret vlasnika.

"Ukoliko nadležni organ nema potrebna sredstva za izvršenje inspekcijskog rešenja, zainteresovana strana može obezbediti troškove izvršenja do naplate od strane izvršnog dužnika", objašnjavaju u Ministarstvu građevinarstva. - Na zahtev organa nadležnog za poslove građevinske inspekcije nadležna policijska uprava će, u skladu sa zakonom, pružiti policijsku pomoć radi omogućavanja izvršenja rešenja o uklanjanju objekta, odnosno njegovog dela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: