Čadež: Novi investitori stižu na jug Srbije

Jug Srbije proteklih godina beleži značajan porast broja investicija kako stranih tako i domaćih.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 18.10.2017.

19:21

Čadež: Novi investitori stižu na jug Srbije
Foto: Thinkstock

U narednom periodu očekuje se značajno ulaganje u sektor industrije nameštaja, a novi investitori iz Turske "merkaju" ovaj deo naše zemlje, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

Predsednik PKS posetio je međunarodnu kompaniju Falke koja ima svoju fabriku u Leskovcu, kao i Regionalnu privrednu komoru Leskovca, gde je razgovarao sa predstavnicima 35 kompanija iz ovog dela Srbije.

"Evidentno je da u ovaj region dolazi dosta investitora a ohrabruje dolazak novih investicija kao što je današnja u Vlasotincu. Dosta velikih turskih investitora gleda ovaj region kao izvesnu lokaciju za investiranje.Potencijal postoji i ide uzlaznom putanjom", naglasio je Čadež.

On je rekao da osim stranih investitora koji su zainteresovani za ovaj region i domaći investitori ulažu u otvaranje novih proizvodnih kapaciteta, a kao jednog od najvećih investitora u ovom delu Srbije istakao je kompaniju Alfaplam u Vranju.

"Takođe, industrija nameštaja će u skorijoj budućnosti doživeti veće investicije u ovom regionu", najavio je Čadež nakon sastanka sa predstavnicima iz Regionalnog parlamenta privrede u Komori Leskovca.

Direktorica fonda za razvoj Srbije Slađana Backović rekla je da je Fond za razvoj Srbije veoma prisutan na jugu i naglasila da za ovaj region Srbije postoje značajne kreditne linije koje su namenjene za startapove i dalje investiranje.

"Od 2011. do 2017. je palsirano oko 10 milijardi dinara u ovaj region, pet milijardi je za jablanički i pčinjski okrug", rekla je Backović i najavlila da će sredstava Fonda biti naredne godine udvostručena.

Obilazeći fabriku za proizvodnju čarapa Falke, predsednik PKS Marko Čadež je rekao da je sa generalnim direktorom ove nemačke kompanije Tomasom Krugerom razgovarao o rešavanju tretmana otpadnih voda kao i o dualnom obrazovanju u kojem ova firma već intenzivno učestvuje.

Falke je u Srbiji do sada investirao 15,5 miliona evra, prosečno godišnje oko milion evra. Planirana proizvodnja za ovu godinu je oko 14 miliona pari čarapa, a plan je da se maksimalni kapacitet - 15 miliona pari realizuje u narednoj godini.

"Očigledno je da razvoj ide sve brže i brže . Imamo veoma dobro okruženje za investicije i ovom momentu zapošljavamo 725 ljudi ukupno, a plan je da ih bude 733", rekao je Kruger govoreći o daljim planovima kompanije u Srbiji.

Kompanija Falke Srbije deo je Falke grupe čije je sedište u Nemačkoj, a bavi se proizvodnjom tekstilnih proizvoda, odeće, sportske opreme i trikotaže.

Kompanija je osnovana 1895. godine, porodičnim biznisom bavi se već četvrta generacija, a u Srbiji je prisutna od 2010.godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: