Vučić: Ne dajte ribu, naučite ga da peca FOTO

U Vlasotincu je otvoren novi proizvodni pogon kompanije Gruner u kome će biti zaposleno 50 radnika.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 18.10.2017.

12:42

Vučić: Ne dajte ribu, naučite ga da peca FOTO
Foto: Tanjug/Tanja Valiæ

Sada ih ima ukupno 480 u toj fabrici, a plan je da do 2020. godine bude primljeno još 50 radnika u novom pogonu.

Predsednik Aleksandar Vučić je nakon presecanja vrpce poručio da uloženi kapital iznosi 6,5 miliona evra, u kojem Srbija učestvuje sa 3,2 miliona evra.

Pomagaćemo i dalje, poručio je Vučić i dodao da će ovaj novi proizvodni pogon upošljavati novih stotinu zaposlenih.

Predsednik je, međutim, primetio da je u Vlasotincu velika stopa nezaposlenosti i dodao da ćemo zato, kako je rekao, morati mnogo više da radimo.

"Moraćemo još više da radimo, jer ovde je veoma visoka stopa nezaposlenosti i moraćemo još da radimo da bi bilo manjme siromašnih ljudi i nade za budućnost", rekao je.
Foto: Tanja/Valic
Predsednik je zahvalio istovremeno generalnom direktoru Grunera Edvardu Šprajceru, inače, čiji je otac inače Slovenac poginuo na teritoriji Srbije tokom Drugog svetskog rata.

Predsednik je rekao da je odmah primetio da Šprajcer nije pravi Nemac, jer, kako je rekao, zrači toplinom poput ovdašnjih stanovnika, a vidi se i da voli, kazao je, i lepe žene, a Vlasotičanke to jesu.

Predsednik je zahvalio Nemačkoj što otvara porodične fabrike u Srbiji i konstatovao da je to najveće bogatstvo.

"Kada oni dolaze znači da Srbija nije loše mesto", rekao je Vučić.

Kaže i da Srbija mora najviše da ulaže u mlade ljude u njihovo obrazovanje i tek tada, kazao je, možemo da računamo na drugaciju budućnost.

"Nije pomoć kada nekoga nahranite tako što mu upecate jednom ribu, pa mu upecate drugi put ribu... Pomoć je kada ga naučite da peca", rekao je Vučić. Obraćajući se generalnom direktoru Grunera Šprajceru, Vučić je rekao da mu zahvaljuje zato što je pokazao ljubav prema zemlji u kojoj mu je otac stradao. Pozvao ga je i da što više pokazuje ubuduće to nešto srpsko što ima u sebi.

Predsednik Vučić je sa svojim domaćinima obišao proizvodni pogon i porazgovarao sa zaposlenima, a interesovao se pre svega za uslove rada.

U okviru novog pogona otvorena je i radionica za obuku učenika sa smera industrijski mehaničar u Tehničkoj školi u Vlasotincu.

Tako će učenici u prvom razredu raditi u školskim radionicama, u drugom će dva dana nedeljno provoditi u radionici, dok će u trećem razredu u fabrici provoditi tri dana, uz novčanu nadoknadu. U novoj hali proizvode se delovi od plastike, a uskoro će poceti i proizvodnja delova od metala, kako za Grunerovu proizvodnju, tako i za druge fabrike.

Novi pogon prostire se na 3.000 metara kvadratnih, pa se Gruner u Vlasotincu danas, sa ranije izgrađenih 4.000 kvadrata, prostire na ukupno 7.000 kvadratnih metara.

Gruner osim u Nemačkoj i Srbiji posluje i u Indiji i Tunisu. Inače, u novom pogonu zaposleno je 50 radnika, te ih sada ima ukupno 480 u toj fabrici, a plan je da do 2020. godine bude primljeno još 50 radnika u novom pogonu.

"Bolje je nego što je bilo, ali mora da se radi još više. Dali smo 30 miliona, 20 miliona za Dom zdrvalja i 18,5 za OŠ Karađorđe, što je ukupno oko 70 miliona evra zajedno. Pojačaćemo razvoj juga Srbije", rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: