"Srbija može biti 'silicijumska dolina' Balkana"

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je kako bi Srbija mogla da postane "silicijumska dolina" Balkana.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 17.10.2017.

14:29

Foto: Thinkstock

Srbija je već, kako je naveo, središte regiona za inženjersku, tehnološku elitu iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

"Radimo na tome da postojeće stanje dodatno unapredimo i očekujemo da Srbija može da postane 'silicijumska dolina' Balkana u godinama koje su pred nama", rekao je Popović na inovacionom forumu "Otvorene inovacije 2017" koji se održava u tehnoparku Skolkovo u Moskvi. On je istakao da Vlada Srbije različitim merama stimuliše razvoj inovacija.

"Srbija je prva zemlja u regionu koja je, po uzoru na mnoge države u svetu, imenovala ministra za inovacije i tehnološki razvoj", rekao je Popović i dodao da je to pokazatelj da srpsko državno rukovodstvo vidi inovacije kao osnovu budućeg ekonomskog rasta zemlje.

On je istakao da se Vlada Srbije zalaže za politiku promovisanja inovacija i inovacionog preduzetništva, "a to uključuje smanjenje birokratije, unapređenje zakonodavnog okvira, povoljno oporezivanje i olakšano finansiranje startapova".

"U razvoju našeg inovacionog i startap ekosistema u velikoj meri se oslanjamo na iskustva zemalja koje su globalni lideri u inovacijama, kao što su Švajcarska, Finska i Izrael", rekao je Popović tokom učešća u panel diskusiji pod nazivom "Digitalni ministri".

On je ocenio da se Srbija ubrzano kreće ka izgradnji sopstvenog modela Industrija 4, "kako bi kroz okvir digitalne inovacije modernizovala svoju industriju i učinila je globalno konkurentnom". "Želimo da učinimo Srbiju sposobnom da kroz inovacije bazirane na digitalizaciji proizvodnih procesa, odnosno kroz primenu robotike, mehatronike, fleksibilne i inteligentne proizvodne automatizacije, pronađe ekonomske niše u kojima će biti bolja od drugih", rekao je Popović.

On je istakao da Srbija ima jedinstvenu perspektivu između Rusije, Evrope i Kine. "Povezani smo i sa zapadom i sa istokom. Bliski smo sa EU i taj odnos može da nam pomogne u finansiranju i uspostavljanju visokotehnološke saradnje. Mi smo takođe veoma blizu Rusije i želimo da uključimo Rusiju u razvoj naše ekonomije zasnovane na inovacijama", rekao je Popović.

On je naveo da je i Kina počela da investira u Srbiji i da joj pomaže da unapredi inovacionu i tehnološku infrastrukturu, precizirajući da u Beogradu, uz pomoć kineskog partnera, naredne godine počinje izgranja najvećeg i najsavremenijeg industriskog parka u jugoistočnoj Evropi.

Očekuje se da će ove godine inovacioni forum "Otvorene inovacije 2017" okupiti 18.000 učesnika i 800 govornika na blizu 180 dogadjaja i panela, a jedan od učesnika je i premijer Rusije Dmitrij Medvedev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: