"Obećali ukidanje penala za penzije, pa ništa"

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Ljubisav Orbović zatražio je od premijerke Ane Brnabić da ukine kaznene poene za odlazak u prevremenu starosnu penziju.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 16.10.2017.

14:40

Foto: B92, screenshot

Orbović je u pismu upućenom premijerki naveo da je izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju iz 2014. godine dodatno pogoršan položaj penzionera jer je predviđeno da se iznos prevremene starosne penzije određuje na isti način kao i starosna penzija, s tim što se ona trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih 65 godina života.

Sindikat je podsetio da je vladinom Socijalno-ekonomskom savetu uputio inicijativu za trajno ukidanje kaznenih poena u slučaju prevremene starosne penzije, odnosno da penzioneri kada napune 65 godina starosti primaju pun iznos stečene penzije.

"Uprkos pozitivnoj odluci Socijalno-ekonomskog saveta, ali i obećanja tadašnjeg predsednika Vlade, a sadašnjeg predsednika države Aleksandra Vučića da će ta nepravda prema najstarijim građanima biti ispravljena, do obećane izmene nije došlo, pa država i dalje svakodnevno kažnjava one koji odlaze u prevremenu starosnu penziju", navodi se u pismi Orbovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: