Grejanje se od sada drugačije obračunava

Kragujevačko preduzeće "Energetika", koje se bavi distribucijom daljinskog grejanja, objavilo je da će ubuduće grejanje obračunavati po kvadratnom metru.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 13.10.2017.

17:38

Grejanje se od sada drugačije obračunava
Foto: Thinkstock

Grejanje se do sada obračunavolo po zapremini, a nov način, kako tvrde, neće promeniti cenu grejanja.

Sa tom odlukom se Gradsko veće Kragujevca saglasilo u ponedeljak, prihvativši zahtev "Energetike" da promeni način obračuna, pošto Uredba Vlade Srbije o određivanju metodologije za određivanje cene snabevanja "ne poznaje" zapreminu kao tarifni element, nego površinu.

Cena grejanja po kvadratnom metru je 84,14 dinara za korisnike stambenog prostora i 126,11 dinara za korisnike u privredi.

Na području Kragujevca ima 22.000 korisnika daljinskog grejanja, od čega je 1.000 u privredi.

Način plaćanja grejanja ostaje nepromenjen, pa će korisnici stambenog prostora i društvene delatnosti i dalje plaćati račune 12 meseci, a ostali korisnici samo u periodu grejne sezone - šest meseci.

Portparolka "Energetike" Katarina Janićijević rekla je agenciji Beta da to preduzeće završava najobimniji remont za 25 godina, na kotlovskim postrojenjima 3 i 4 na lokaciji "Zastava", ukupne vrednosti tri miliona evra.

Završava se i zamena razvodne toplovodne mreže u naselju "Erdoglija".

Pred početak grejne sezone obezbeđene su dovoljne količina energenata, mazuta i uglja: na zalihama je 25.000 tona uglja, a ugovorena je nabavka još 10.000 tona, što je dovoljno za grejanje do kraja ove godine.

"Energetika" je 3. oktobra počela tople probe, a sezona grejanja će zvanično startovati 15. oktobra, možda i ranije ukoliko temperatura dva uzastopna dana u 21.00 čas bude 12 stepeni ili niža.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: