Sad i Amerikanci u igri: Ko će na Pojate-Preljina

Zainteresovani za Moravski koridor, rekao je Velč i dodao da je i nekadašnja Jugoslavija bila poznata po graditeljskim rezultatima.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 12.10.2017.

16:29

Sad i Amerikanci u igri: Ko će na Pojate-Preljina
(Foto: Thinkstock)

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, razgovarala je s ambasadorom SAD u Beogradu Kajlom Skotom i delegacijom američke građevinske kompanije Behtel o realizaciji projekta izgradnje auto-puta Pojate-Preljina, koji se popularno naziva "Moravski koridor".

"Moravski koridor je za nas strateški važan jer će se tim auto-putem spojiti Koridor 10 i Koridor 11. Drago nam je da o tome možemo da razgovaramo sa kompanijom koja ima i znanje, opremu i iskustvo na realizaciji velikih infrastrukturnih projekata širom sveta"”, rekla je Mihajlovićeva, saopšteno je iz njenog kabineta.

Predstavnici američke kompanije, koje je predvodio Dejvid Velč, predsednik “Behtela” zadužen za pitanja međunarodne saradnje i odnose sa vladama, u razgovoru su istakli da je kompanija dugoročno posvećena prisustvu u ovom regionu i da se nadaju konkretnim rezultatima i u Srbiji.

“Zaista smo zainteresovani za ovaj projekat i verujemo da on može da napreduje”, rekao je Velč i dodao da je i nekadašnja Jugoslavija bila poznata po graditeljskim rezultatima.

Na sastanku je rečeno da je u toku izrada novog prostornog plana za područje kojim će prolazi novi-auto-put, koja je bila neophodna zbog promena na terenu usled velikih poplava 2014. Prema novom planu će se raditi i izmena postojeće projektne dokumentacije, a razgovori o mogućoj saradnji na projektu nastaviće se na tehničkom nivou.

Auto-put Pojate-Preljina dužine oko 110 kilometara spojiće Koridor 10 i Koridor 11 i povezati sve veće gradove i opštine u ovom delu centralne Srbije, u kojem živi više od 500.000 stanovnika, posluje više od 20.000 malih i srednjih preduzeća i u kojem postoji 10 privrednih i jedna slobodna zona.

Potpredsednica vlade je gostima poklonila ručne radove koji prezentuju srpsku kulturnu baštinu i koji su izradile žene sa sela, u okviru zajedničke inicijative Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, NALED-a i Etno-mreže „Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

22 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: