Rastu rezerve NBS, veće za 350 mil. EUR

Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju septembra bile su 10,635 milijardi evra, što je za 358 miliona evra više nego u avgustu, saopštila je NBS.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 12.10.2017.

14:53

Rastu rezerve NBS, veće za 350 mil. EUR
Foto: Thinkstock

Taj iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 210 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, a dvostruko je više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju septembra su iznosile osam milijardi i 895 miliona evra, što je za 306 miliona evra više nego na kraju avgusta i najviše od 2000. godine.

Devizne rezerve NBS su u septembru u najvećoj meri povećane po osnovu intervencija centralne banke kupovinom deviza na medjubankarskom deviznom tržištu (priliv od 165 miliona evra).

Na povećenje deviznih rzervi uticali su i neto prilivi po osnovu veće prodaje od dospeća deviznih hartija od vrednosti (60,9 miliona evra), donacija i povećanja izdvajanja devizne obavezne rezerve (48,9 miliona evra), kao i dobrog upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima (69,6 miliona evra), navela je NBS.

Pozitivan uticaj na devizne rezerve imao je i efekat promena medjuvalutnih odnosa na mejunarodnom finansijskom tržištu u neto iznosu od 19,9 miliona evra.

Jedino su neto razduženje države po osnovu kredita i servisiranje stare devizne štednje uticali na smanjenje deviznih rezervi (6,3 miliona evra). ;

Trgovina devizama na medjubankarskom deviznom tržištu u septembru iznosila je 735,6 miliona evra i bila je za 146,2 miliona evra veća nego u prethodnom mesecu.

U prvih devet meseci ove godine u medjubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 4,4 milijarde evra.

U septembru je dinar nominalno oslabio prema evru za 0,2 odsto, a NBS je intervenisala na medjubankarskom deviznom tržištu kupovinom 150 miliona evra kako bi ublažila prekomerne kratkoročne oscilacije kursa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: